Connect with us

Hírek

Az Örmény Nemzetiségi Szószóló eddigi és jövőbeli munkájában nagy hangsúlyt fektet a két ország közötti

Published

on

Akopjan Nikogosz, Örmény Nemzetiségi Szószóló, aki saját nevében és a magyarországi örménység képviseletében is  nagy örömmel és bizakodással fogadta, hogy helyreállításra kerültek Magyarország és Örményország között az államközi, diplomáciai kapcsolatok, s hogy kezdeményezésére a Magyar Parlamentben megalakult a Magyar-Örmény Baráti Csoport . Idei örményországi hivatalos útja során éppen ezért kiemelten fontosnak tartotta, hogy a magyarországi örmény nemzetiség ügyének képviseletében tárgyaljon a diaszpóra ügyekben illetékes legfelsőbb örmény állami tisztviselővel Zareh Sinanyannal. A Főbiztos Úrral, annak hivatalában lefolytatott tárgyalás során áttekintésre kerültek a nemzetiségünket érintő aktuális kérdések, az ifjúság anyaországi táborozásának lehetősége, a kulturális, hagyomány őrző programok, rendezvények kérdései s mindezekben a sikeres együttműködés lehetőségei mind Magyarországon mind pedig Örményországban. Mindenki egyetértett abban, hogy a jelenlegi helyzetben adott a lehetőség az intézmények, civilek és szervezeteik között az összefogásra, a partnerségre. A tárgyalás végével  megállapodás született az elkezdett munka – melynek jó példáját adta az Örmény Genocídium idei megemlékezése során Budapesten vendégszerepelt, méltán elismert örményországi  Geghard kórus fellépése – az ott elhangzott és még kidolgozásra váró konkrétumokkal való folytatásáról. Egyetértés és együttműködői szándék született egy 2024-ben megrendezésre kerülő örmény nemzetkozi diaszpóra kongresszus budapesti megvalósításáról, melynek szervezésében az anyaország részéről  Zareh Sinanyan hivatala is segítséget ad

 

Cikket írta: Lala Hayrapetyan (2022-1-HU01-ESC51-VTJ-000080624)

Fotókat készítette: Tatevik Muradyan (2022-1-HU01-ESC51-VTJ-000080624)

Continue Reading

Hírek

Örményország elnökének magyarországi látogatása

Published

on

Örményország elnökének magyarországi látogatása pozitív megerősítése az újrainduló államközi kapcsolatoknak. Vahagn Khachaturyan három napos tartózkodása alatt számos találkozóra kerülhetett sor, melyeken jelentős, a magyarországi örmény közösséget is bizakodással eltöltő megállapodások születtek, s ezek eredményeként csaknem 1000 karabahi gyermek magyarországi nyaralására nyílik lehetőség, 200 örmény diák kezdheti meg tanulmányait magyarországi egyetemeken; Magyar Történelem és Kultúra Központ kezdi működését az Örmény Állami Pedagógiai Egyetemen és új szintre léphetnek a két ország közötti gazdasági kapcsolatok, mellyel párhuzamosan remélhetőleg hamarosan elindulhat a turista forgalmat és kapcsolattartást élénkítő, mindenki által nagyon várt, Budapest-Örményország közötti közvetlen légi utasforgalom. Örményország részéről bizakodó várakozással tekintenek Magyarország soros uniós elnökségére, melynek köszönhetően komoly figyelem összpontosulhat az Azerbajdzsán által elfoglalt Hegyi Karabah örmény keresztény épített örökségének megvédésére és megőrzésére.

 

Cikket írta: Grigor Muradyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Fotókat készítette: Syuzanna Hakobyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Continue Reading

Hírek

Örmény Szobrász Kör

Published

on

Az Örmény Kultúráért Alapítvány 2024. január 20-tól ingyenes szobrász foglalkozásokat szervez, amelyre minden 11 életévét betöltött, képzőművészetek iránt érdeklődőt szeretettel várunk. A foglalkozások alkalmával a résztvevők elsajátíthatják az agyag megmunkálásának folyamatait, technikáit, közben megismerkedhetnek a szobrászat történetével, valamint az örmény szobrászok munkásságával is. Az elérhetőségek: WhatsApp +37498850433, +36702049191. Cím: Bp. V. Semmelweis utca 17.

Cikket írta: Grigor Muradyan

Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Fotókat készítette: Syuzanna Hakobyan

Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Continue Reading

Hírek

Átadták a Nemzetiségekért Díjakat

Published

on

Az elismeréssel a magyarországi nemzetiségek érdekében a nemzetiségi közéletben, az oktatásban, a kultúrában, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban, illetve a gazdasági önszerveződés területén példaértékű tevékenységet végző embereket és szervezeteket jutalmazzák.

A díjátadóra a Bolgár Művelődési Házban tartott ünnepségen 2023. december 14-én került sor. Idén a Nemzetiségekért Díjat 11 személynek és három szervezetnek ítélték oda. Az örmény nemzetiség részéről elismerést vehetett át Nazarjan Hamlet, aki évtizedek óta szinte felsorolhatatlanul sokrétű tevékenysége során végezte értékteremtő és fáradhatatlan közösségi munkáját. A díjakat Orbán Viktor miniszterelnök nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Soltész Miklóssal, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárával közösen adta át.

 

Cikket írta: Grigor Muradyan 

Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Fotókat készítette: Syuzanna Hakobyan

Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Continue Reading

Trending