Connect with us

Hírek

Örmény Függetlenség Napja. Az Ararat-Örménységért Díj.

Published

on

Ma van az Örmény Függetlenség Napja, melynek szomorú hátteret ad az elmúlt napokban Azerbajdzsán részről újra tapasztalható háborús agresszió, melynek sok száz halálos áldozata van eddig. Itt már nem a „vitatott” státuszú Arcahról van szó, hanem a független, keresztény lakosú Örményországról. Az alábbiakban közreadjuk Nikol Pashinyan, köztársasági elnök mai ünnepi beszédét.
„Kedves emberek!
Kedves honfitársaim!
Ma van az Örmény Köztársaság függetlenségének 31. évfordulója. 1991. szeptember 21-én tartották a függetlenségi népszavazást, amelyen 2 millió 56 ezer 758-an vettek részt, ami az összes választópolgár 95,5 százaléka.
Azon a napon a következő kérdést bocsátották népszavazásra. „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Örmény Köztársaság független, demokratikus állam legyen a Szovjetunión kívül?” A kérdésre a népszavazás résztvevőinek 99 százaléka – 2 millió 42 ezer 627 fő – igennel válaszolt.
A népszavazás napja igazi ünnep volt Örményországban, mert 1988 óta hangot adtunk minden bennünk eltemetett igazságnak, megfogalmaztuk az általunk ismert vádakat, megmutattuk minden álmunkat, és igent kellett mondanunk mindenkinek. És mi igent mondtunk.
Világos és egyértelmű, hogy 1991. szeptember 21-én, ha nem is válaszolt minden választópolgár igennel polgár, de legalább a többség megértette, hogy ez nem csak egy tollal írt feljegyzés a szavazólapon, hanem egy határvonal, amelyen túl az alany állampolgárrá, a szülőföld állammá, a mottóból Felelősség lesz.
Az 1991. szeptember 21-én igent kimondó nemzedék teljes mértékben és méltósággal viselte ezt a felelősséget, vállukon cipelve a háború, a gazdasági nehézségek és a társadalmi kétségbeesés terhét. És ma, Örményország függetlenségének 31. évfordulóján mindenekelőtt ama nemzedékhez szeretném kifejezni tisztelő szavaimat, mindenekelőtt mártírjainkhoz, akik életüket adták a függetlenségért, az államiságért, azokhoz az emberekhez, akik áldozatokkal is igent mondtak. életüket és jólétüket az újonnan függetlenné vált ország hívására.
Újonnan függetlenné vált államunk ezeknek az embereknek – önkéntesek, rendőrök, katonák – vállán nyugodott. De nemcsak nekik, hanem minden honfitársunknak, akik kitartottak és támogatták újonnan alakuló hadseregünket, és nemcsak a népszavazás napján, hanem minden nap, minden egyes nap igent mondtak a Függetlenségre. Az 1991-es Igen nem egy kósza hangulat, hanem döntés volt, és ezen a döntésen semmilyen társadalmi, politikai nehézség, kudarc nem változtathatott.
Kedves emberek!
kedves honfitársaim,
Ma ismét szeptember 21-e van, ma pedig ismét függetlenségi népszavazás zajlik. Az 1991-es népszavazás megtörtént, de nem fejeződött be, és ma zajlik a függetlenségi népszavazás.
Mártírjaink, akik életüket adták a Szülőföldért, igent mondtak a függetlenségre, és nagyon fontos, hogy ne boruljunk le a veszteség keserűségétől. A határon álló katona igent mond a függetlenségre, és rendkívül fontos, hogy igene ne csak szívünkben, hanem tetteinkben is válaszra találjon.
Fontos igent mondani a függetlenségre, igent mondani a szuverenitásra, igent mondani a demokráciára, és szükség szerint megerősíteni az igent a 29 ezer 800 négyzetkilométeres szülőföldünk azon részén, ahol ez az igen a legtöbb lesz. Ne tétovázzunk, ne féljünk, és ne kételkedjünk, még ha minden nap, újabb kétségekkel, új félelmekkel tesz póbára minket, csak azért, hogy lemondjunk függetlenségünkről, hogy lemondjunk államunkról.
Kedves emberek!
kedves honfitársaim,
Mindannyiunknak gratulálok az Örmény Köztársaság függetlenségének 31. évfordulója alkalmából.
Igen a függetlenségre, igen a szuverenitásra, igen az Örmény Köztársaságra”.
Az Ararat-Örménységért Díj fontos mérföldkő a hazai örménység életében. Az Országos Örmény Önkormányzat által alapított díj ma este először került átadásra. A díjjal a magyarországi örmény közösség azoknak a személyeknek, illetőleg közösségeknek a munkásságát kívánja elismerni, akik, illetőleg amelyek az örménység érdekében a közélet, a kultúra, a művészetek terén vagy a nemzetiségi hagyományok, az örmény nyelv ápolása illetve a nemzetiségi önazonosságtudat fejlesztése terén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. Nagy megtiszteltetés , hogy a legelső Ararat – Örménységért díjat az Országos Örmény Önkormányzat elnökével együtt adhattuk át Azbej Tristannak. Az ünnepélyes díjátadót színházi előadás és örmény gasztronómiai különlegességeket felvonultató fogadás követte.

 

Continue Reading

Hírek

„AZnavour – 100”

Published

on

Hat év óta először az játszotta az URARTU Örmény Színház az AZnavour-t. Új színekkel, szereplőkkel, zenékkel és egy vadonatúj gramofonnal bővült az ünnepi előadás, amelyet a sanzonkirály születésének 100. évfordulója alkalmából újítottunk fel. Köszönjük a Jelenlét Fesztivál szervezőinek a csodálatos lehetőséget, hogy minden évben méltó helyen, a Nemzeti Színház színpadán mutathatjuk be aktuális darabjainkat.

Frissítés: Örömteli hír, hogy a Jelenlét Nemzetiségi Színházi Fesztivál záróelőadását követően átadták a Gergely László Vándordíjat, melyet a Nemzetiségi Színházi Szövetség alapított. 2024-ben a díjat színházunk, a fennállásának 10. évfordulóját is ünneplő Urartu Örmény Színház kapta.

Cikket írta: Grigor Muradyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Fotókat készítette: Syuzanna Hakobyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Continue Reading

Hírek

Örmény Családi Piknik

Published

on

Idén gyereknapra esett az Örmény Családi Piknik, így minden eddiginél nagyobb ugrálóvárakat állítottunk, hogy még nagyobb tere legyen az ugra-bugrálásnak. Rekordszámú résztvevővel, finom falatokkal, arcfestéssel, élő jegesmedvével, mesefigurákkal, rengeteg játékkal, zenével, örmény tánccal az eddigi legsikeresebb családi piknikünket tartottuk vasárnap a Bókay-kertben. Vendégeink voltak a Karabahból elmenekült, Magyarországra került családok és gyermekeik is. Köszönjük a szervezést és a támogatást az Országgyűlés Örmény Nemzetiségi Szószólójának, a XVIII. kerületi Örmény Önkormányzatnak, az Örmény Kultúráért Alapítványnak, az Örmény Fiatalokért Egyesületnek, a Kispesti Örmény Önkormányzatnak, az édes finomságokat a Marlenkának, az arcfestést a Kőbányai Örmény Önkormányzatnak, a színpadot és zenés műsort az Urartu Örmény Színháznak, az Örmény Kulturális Központnak, az Erdélyi Örmény Kulturális Központnak és az Országos Örmény Önkormányzatnak. Külön köszönet a fáradhatatlan nyársforgatásért és vendéglátásért a program sikeres megvalósításához nyújtott segítségért.

Cikket írta: Grigor Muradyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Fotókat készítette: Syuzanna Hakobyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Continue Reading

Hírek

Más megvilágításba került az örmény genocídium

Published

on

Más megvilágításba került az örmény genocídium. Az áttörést az hozta meg, hogy kutathatóvá vált a vatikáni levéltár genocídiummal kapcsolatos dokumentumokat őrző részlege. Az itt fellelt bizonyítékok alapján nyilvánvalóvá vált, hogy az Ittihad, az ifjú törökök mozgalma már 1910 környékén terveket szőtt a népirtásra, melynek elsősorban vallási, etnikai és nacionalista alapja volt. A mozgalom követői az Oszmán birodalom gyengeségéért a sokszínű, soknemzetiségű és vallásilag is megosztott társadalmat okolta. Megoldásnak a keresztény örménység megsemmisítését tartotta, ám a megvalósításig egészen az első világháborúig várni kellett. Április 22-én megemlékezést tartottak az Örmény Genocídium 109. évfordulóján a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen az Armenológiai Tanszék, őexcellenciája, Ashot Smbatyan, Örményország magyarországi nagykövete, az Országos Örmény Önkormányzat és Akopjan Nikogosz, Országgyűlés Örmény Szószólójának szervezésében. Ez alkalomból hangzott el Dr. h.c. Michael Hesemann történész előadása a vatikáni levéltárban végzett kutatás eredményeiről. Az emlékező beszédeket Tehmine Schaeffer Operaénekes/ szoprán, Jacqueline Kopacinski, hegedű, Peter Ilyavsky, cselló Tobias Cambensy orgona előadása fűzte össze.

 

 

Cikket írta: Grigor Muradyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Fotókat készítette: Syuzanna Hakobyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

 

Continue Reading

Trending