Connect with us

Hírek

Örmény Függetlenség Napja. Az Ararat-Örménységért Díj.

Published

on

Ma van az Örmény Függetlenség Napja, melynek szomorú hátteret ad az elmúlt napokban Azerbajdzsán részről újra tapasztalható háborús agresszió, melynek sok száz halálos áldozata van eddig. Itt már nem a „vitatott” státuszú Arcahról van szó, hanem a független, keresztény lakosú Örményországról. Az alábbiakban közreadjuk Nikol Pashinyan, köztársasági elnök mai ünnepi beszédét.
„Kedves emberek!
Kedves honfitársaim!
Ma van az Örmény Köztársaság függetlenségének 31. évfordulója. 1991. szeptember 21-én tartották a függetlenségi népszavazást, amelyen 2 millió 56 ezer 758-an vettek részt, ami az összes választópolgár 95,5 százaléka.
Azon a napon a következő kérdést bocsátották népszavazásra. „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Örmény Köztársaság független, demokratikus állam legyen a Szovjetunión kívül?” A kérdésre a népszavazás résztvevőinek 99 százaléka – 2 millió 42 ezer 627 fő – igennel válaszolt.
A népszavazás napja igazi ünnep volt Örményországban, mert 1988 óta hangot adtunk minden bennünk eltemetett igazságnak, megfogalmaztuk az általunk ismert vádakat, megmutattuk minden álmunkat, és igent kellett mondanunk mindenkinek. És mi igent mondtunk.
Világos és egyértelmű, hogy 1991. szeptember 21-én, ha nem is válaszolt minden választópolgár igennel polgár, de legalább a többség megértette, hogy ez nem csak egy tollal írt feljegyzés a szavazólapon, hanem egy határvonal, amelyen túl az alany állampolgárrá, a szülőföld állammá, a mottóból Felelősség lesz.
Az 1991. szeptember 21-én igent kimondó nemzedék teljes mértékben és méltósággal viselte ezt a felelősséget, vállukon cipelve a háború, a gazdasági nehézségek és a társadalmi kétségbeesés terhét. És ma, Örményország függetlenségének 31. évfordulóján mindenekelőtt ama nemzedékhez szeretném kifejezni tisztelő szavaimat, mindenekelőtt mártírjainkhoz, akik életüket adták a függetlenségért, az államiságért, azokhoz az emberekhez, akik áldozatokkal is igent mondtak. életüket és jólétüket az újonnan függetlenné vált ország hívására.
Újonnan függetlenné vált államunk ezeknek az embereknek – önkéntesek, rendőrök, katonák – vállán nyugodott. De nemcsak nekik, hanem minden honfitársunknak, akik kitartottak és támogatták újonnan alakuló hadseregünket, és nemcsak a népszavazás napján, hanem minden nap, minden egyes nap igent mondtak a Függetlenségre. Az 1991-es Igen nem egy kósza hangulat, hanem döntés volt, és ezen a döntésen semmilyen társadalmi, politikai nehézség, kudarc nem változtathatott.
Kedves emberek!
kedves honfitársaim,
Ma ismét szeptember 21-e van, ma pedig ismét függetlenségi népszavazás zajlik. Az 1991-es népszavazás megtörtént, de nem fejeződött be, és ma zajlik a függetlenségi népszavazás.
Mártírjaink, akik életüket adták a Szülőföldért, igent mondtak a függetlenségre, és nagyon fontos, hogy ne boruljunk le a veszteség keserűségétől. A határon álló katona igent mond a függetlenségre, és rendkívül fontos, hogy igene ne csak szívünkben, hanem tetteinkben is válaszra találjon.
Fontos igent mondani a függetlenségre, igent mondani a szuverenitásra, igent mondani a demokráciára, és szükség szerint megerősíteni az igent a 29 ezer 800 négyzetkilométeres szülőföldünk azon részén, ahol ez az igen a legtöbb lesz. Ne tétovázzunk, ne féljünk, és ne kételkedjünk, még ha minden nap, újabb kétségekkel, új félelmekkel tesz póbára minket, csak azért, hogy lemondjunk függetlenségünkről, hogy lemondjunk államunkról.
Kedves emberek!
kedves honfitársaim,
Mindannyiunknak gratulálok az Örmény Köztársaság függetlenségének 31. évfordulója alkalmából.
Igen a függetlenségre, igen a szuverenitásra, igen az Örmény Köztársaságra”.
Az Ararat-Örménységért Díj fontos mérföldkő a hazai örménység életében. Az Országos Örmény Önkormányzat által alapított díj ma este először került átadásra. A díjjal a magyarországi örmény közösség azoknak a személyeknek, illetőleg közösségeknek a munkásságát kívánja elismerni, akik, illetőleg amelyek az örménység érdekében a közélet, a kultúra, a művészetek terén vagy a nemzetiségi hagyományok, az örmény nyelv ápolása illetve a nemzetiségi önazonosságtudat fejlesztése terén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. Nagy megtiszteltetés , hogy a legelső Ararat – Örménységért díjat az Országos Örmény Önkormányzat elnökével együtt adhattuk át Azbej Tristannak. Az ünnepélyes díjátadót színházi előadás és örmény gasztronómiai különlegességeket felvonultató fogadás követte.

 

Continue Reading

Hírek

Örményország elnökének magyarországi látogatása

Published

on

Örményország elnökének magyarországi látogatása pozitív megerősítése az újrainduló államközi kapcsolatoknak. Vahagn Khachaturyan három napos tartózkodása alatt számos találkozóra kerülhetett sor, melyeken jelentős, a magyarországi örmény közösséget is bizakodással eltöltő megállapodások születtek, s ezek eredményeként csaknem 1000 karabahi gyermek magyarországi nyaralására nyílik lehetőség, 200 örmény diák kezdheti meg tanulmányait magyarországi egyetemeken; Magyar Történelem és Kultúra Központ kezdi működését az Örmény Állami Pedagógiai Egyetemen és új szintre léphetnek a két ország közötti gazdasági kapcsolatok, mellyel párhuzamosan remélhetőleg hamarosan elindulhat a turista forgalmat és kapcsolattartást élénkítő, mindenki által nagyon várt, Budapest-Örményország közötti közvetlen légi utasforgalom. Örményország részéről bizakodó várakozással tekintenek Magyarország soros uniós elnökségére, melynek köszönhetően komoly figyelem összpontosulhat az Azerbajdzsán által elfoglalt Hegyi Karabah örmény keresztény épített örökségének megvédésére és megőrzésére.

 

Cikket írta: Grigor Muradyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Fotókat készítette: Syuzanna Hakobyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Continue Reading

Hírek

Örmény Szobrász Kör

Published

on

Az Örmény Kultúráért Alapítvány 2024. január 20-tól ingyenes szobrász foglalkozásokat szervez, amelyre minden 11 életévét betöltött, képzőművészetek iránt érdeklődőt szeretettel várunk. A foglalkozások alkalmával a résztvevők elsajátíthatják az agyag megmunkálásának folyamatait, technikáit, közben megismerkedhetnek a szobrászat történetével, valamint az örmény szobrászok munkásságával is. Az elérhetőségek: WhatsApp +37498850433, +36702049191. Cím: Bp. V. Semmelweis utca 17.

Cikket írta: Grigor Muradyan

Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Fotókat készítette: Syuzanna Hakobyan

Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Continue Reading

Hírek

Átadták a Nemzetiségekért Díjakat

Published

on

Az elismeréssel a magyarországi nemzetiségek érdekében a nemzetiségi közéletben, az oktatásban, a kultúrában, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban, illetve a gazdasági önszerveződés területén példaértékű tevékenységet végző embereket és szervezeteket jutalmazzák.

A díjátadóra a Bolgár Művelődési Házban tartott ünnepségen 2023. december 14-én került sor. Idén a Nemzetiségekért Díjat 11 személynek és három szervezetnek ítélték oda. Az örmény nemzetiség részéről elismerést vehetett át Nazarjan Hamlet, aki évtizedek óta szinte felsorolhatatlanul sokrétű tevékenysége során végezte értékteremtő és fáradhatatlan közösségi munkáját. A díjakat Orbán Viktor miniszterelnök nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Soltész Miklóssal, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárával közösen adta át.

 

Cikket írta: Grigor Muradyan 

Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Fotókat készítette: Syuzanna Hakobyan

Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Continue Reading

Trending