Connect with us

Hírek

Budai Vigadóban átadták az idei Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjakat

Published

on

A Budai Vigadóban átadták az idei Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjakat, melyet az örmény nemzetiség részéről Gayane Jaghatspanyan zongoraművész vehetett át Semjén Miklós miniszterelnök helyettestől. Az ünnepélyes díjátadón részt vett Akopyan Nikogosz, örmény nemzetiségi szószóló, és Dr. Czárán István, az Országos Örmény Önkormányzat elnöke.

Continue Reading

Hírek

Egy kis örmény család Ukrajnából

Published

on

By

Egy kis örmény család Ukrajnából a milliók közül, akik otthonaikat hátrahagyva menekülni kényszerülnek az ismeretlen jövőbe, ismeretlen helyekre. Nem tudják mi vár rájuk, hol hajtják álomra fejüket. Elcsigázottan, elveszetten, fáradtan és kialvatlanul futott be velük a vonat ma reggel Budapestre. Kilencvenhez közeli nagypapa és nagymama, a családfő és felesége, két kamaszkorú lánygyermek. Az Örmény Kulturális Központban pár órára meg tudtak pihenni, mielőtt felszálltak volna újra a nyolcas vágányról induló másik vonatra, ami viszi őket tovább. Könnyek között búcsúztak tőlünk. Hihetetlen számukra, hogy annyi viszontagság után Magyarországon ennyi segítséget, figyelmet és gondoskodást kaptak. Igaz barátokat találtak. Pedig szerettünk volna még ennél többet is tenni. Mondjuk megállítani egy értelmetlen, mindent szétdúló háborút, visszaadni az otthonokat, a biztonságot, az egyszerű szürke hétköznapokat… de ehhez úgy tűnik nagyon, nagyon, nagyon kevesek vagyunk. Hát, ilyen napjaink vannak, szívszorítóak és felemelőek egyszerre, de azért jó lenne, ha már nem lennének ezek az érkezésekkel, újraindulásokkal, bizonytalansággal, álmatlansággal és elveszettséggel teli napok. Jó utat, kis család, találjatok otthonra és boldogságot!

Continue Reading

Hírek

Csendes hold

Published

on

By

„Az örmény nemzet szenvedésének szemtanúja volt a csendes hold, mely az Ararát hegy oldalán kelt fel.
1915-ben, az Araráttól nagyon messze az arábiai pusztákon sok ezer éhes örmény menekült. Megüvegesedett szemükkel a csillagos égre tekintve várták a halált. A haldokló tömegből egy gyermek megmozdulva, így szólt anyjához:
– Anyám nézd a holdat, miért olyan vörös?
– Nagy háború van fiam!
A Nagy háborúban kiontott örmény vérből tavak lettek, azt a vörös színt tükrözte vissza a hold.” Április 24-e az örmény népirtás emléknapja. 107 esztendővel ezelőtt ezen a napon kezdődött az intézményes megsemmisítés. A Török Oszmán Birodalom vezetői vallási és etnikai alapon ítéltek pusztulásra milliókat a huszadik század első holokausztjaként. Világszerte e napon, április 24-én emlékezünk az örmény áldozatokra. A gyász és tragédia feldolgozása az áldozatok és túlélők gyermekeiként és utódaiként a sors által ránk rótt és örökített feladat. Emlékezésünk holnap a RaM Színházban folytatódik a Musza Dagh Musical emlékelőadásával.
Képeink az Országos Örmény Önkormányzat hivatalos koszorúzásán készültek.

Fotókat készítette: Arevik Hovhannisyan

Cikket írta:Syuzanna Vardumyan

Continue Reading

Hírek

Megkezdte munkáját az ország tizenegy nemzetiségi szószólója

Published

on

By

A mai napon az Országház Gobelin termében Kövér László házelnök jelenlétében ünnepélyes keretek között letette esküjét és megkezdte munkáját az ország tizenegy nemzetiségi szószólója. Az örmény nemzetiség országgyűlési képviseletét mától Akopjan Nikogosz, korábbi OÖÖ elnök látja el.

Continue Reading

Trending