Connect with us

Hírek

56 hős szabadságharcosaira emlékezünk a mai napon.

Published

on

Az egyetemi diákság felvonulása, a tiszta szívből kitörő szabadságvágy önfeledt megnyilvánulása volt. A remény és a mindent betöltő eufória érzése úgy áradt szét az októberi őszben, mint a gyönyörű napsütés, ami bearanyozta október 23-án a budapesti utcákat. Csak a történelmet jól ismerők tudták azokban a pillanatokban, hogy az elnyomók sosem nézik tétlenül, ahogy az elégedetlenség és elkeseredettség tettre készségre vált és utat tör utcán, téren, városban, vidéken. Az egyetemisták békés demonstrációjához csatlakozó tömegek lépteinek figyelmeztető morajlását, hamarosan átvette az ÁVH fegyvereinek ropogása, s a forradalom zászlóbontó hevülete elszánt szabadságharcba fordult.
Kevés nép van a világban, mely a történelem által rámért sorsot illetően annyi párhuzamosságot hordozna, mint a magyar és az örmény. Hit és megmaradás tüzében edzve lettünk azzá, amik ma vagyunk. Talán ezért is voltak készek mindig is hazájukért életüket is feláldozni szabadságharcainkban örmény vérű magyarjaink legyen szó török igáról, idegen császári hatalom elnyomásáról, vagy kommunista rezsim önkényuralmáról. Az örmény származására büszke, de legalább annyira magyar hazafi, Pongrácz Gergely 56 viharában a legjelentősebb befolyású nemzetőr bázist vezette a Corvin-közben és irányította a környező felkelő csoportokat. Csaknem hét évtizeddel Magyarország idegen túlerővel eltiport őszét követően örmény Arcah lakói éppen elveszítik anyaföldjüket, melyet évezredek óta laktak, s melynek szabadságát és függetlenségét három évtizeden keresztül védelmezték sikeresen. Felkiáltójel ma az emlékezés napján, világunk nagypolitikai káoszában, hogy szembesüljünk vele, milyen törékenyek szabadságunk, létünk keretei, mennyire egyedül maradhatunk fájdalmas helyzeteinkben, de közös eszméink, ahogy a történelem során ez mindvégig így rendeltetett, életben tartják hitünket és örökségünket a megmaradásért.
Cikket írta: Tatevik Muradyan (2022-1-HU01-ESC51-VTJ-000080624)
Continue Reading

Hírek

Örményország elnökének magyarországi látogatása

Published

on

Örményország elnökének magyarországi látogatása pozitív megerősítése az újrainduló államközi kapcsolatoknak. Vahagn Khachaturyan három napos tartózkodása alatt számos találkozóra kerülhetett sor, melyeken jelentős, a magyarországi örmény közösséget is bizakodással eltöltő megállapodások születtek, s ezek eredményeként csaknem 1000 karabahi gyermek magyarországi nyaralására nyílik lehetőség, 200 örmény diák kezdheti meg tanulmányait magyarországi egyetemeken; Magyar Történelem és Kultúra Központ kezdi működését az Örmény Állami Pedagógiai Egyetemen és új szintre léphetnek a két ország közötti gazdasági kapcsolatok, mellyel párhuzamosan remélhetőleg hamarosan elindulhat a turista forgalmat és kapcsolattartást élénkítő, mindenki által nagyon várt, Budapest-Örményország közötti közvetlen légi utasforgalom. Örményország részéről bizakodó várakozással tekintenek Magyarország soros uniós elnökségére, melynek köszönhetően komoly figyelem összpontosulhat az Azerbajdzsán által elfoglalt Hegyi Karabah örmény keresztény épített örökségének megvédésére és megőrzésére.

 

Cikket írta: Grigor Muradyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Fotókat készítette: Syuzanna Hakobyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Continue Reading

Hírek

Örmény Szobrász Kör

Published

on

Az Örmény Kultúráért Alapítvány 2024. január 20-tól ingyenes szobrász foglalkozásokat szervez, amelyre minden 11 életévét betöltött, képzőművészetek iránt érdeklődőt szeretettel várunk. A foglalkozások alkalmával a résztvevők elsajátíthatják az agyag megmunkálásának folyamatait, technikáit, közben megismerkedhetnek a szobrászat történetével, valamint az örmény szobrászok munkásságával is. Az elérhetőségek: WhatsApp +37498850433, +36702049191. Cím: Bp. V. Semmelweis utca 17.

Cikket írta: Grigor Muradyan

Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Fotókat készítette: Syuzanna Hakobyan

Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Continue Reading

Hírek

Átadták a Nemzetiségekért Díjakat

Published

on

Az elismeréssel a magyarországi nemzetiségek érdekében a nemzetiségi közéletben, az oktatásban, a kultúrában, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban, illetve a gazdasági önszerveződés területén példaértékű tevékenységet végző embereket és szervezeteket jutalmazzák.

A díjátadóra a Bolgár Művelődési Házban tartott ünnepségen 2023. december 14-én került sor. Idén a Nemzetiségekért Díjat 11 személynek és három szervezetnek ítélték oda. Az örmény nemzetiség részéről elismerést vehetett át Nazarjan Hamlet, aki évtizedek óta szinte felsorolhatatlanul sokrétű tevékenysége során végezte értékteremtő és fáradhatatlan közösségi munkáját. A díjakat Orbán Viktor miniszterelnök nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Soltész Miklóssal, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárával közösen adta át.

 

Cikket írta: Grigor Muradyan 

Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Fotókat készítette: Syuzanna Hakobyan

Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Continue Reading

Trending