Connect with us

Hírek

56 hős szabadságharcosaira emlékezünk a mai napon.

Published

on

Az egyetemi diákság felvonulása, a tiszta szívből kitörő szabadságvágy önfeledt megnyilvánulása volt. A remény és a mindent betöltő eufória érzése úgy áradt szét az októberi őszben, mint a gyönyörű napsütés, ami bearanyozta október 23-án a budapesti utcákat. Csak a történelmet jól ismerők tudták azokban a pillanatokban, hogy az elnyomók sosem nézik tétlenül, ahogy az elégedetlenség és elkeseredettség tettre készségre vált és utat tör utcán, téren, városban, vidéken. Az egyetemisták békés demonstrációjához csatlakozó tömegek lépteinek figyelmeztető morajlását, hamarosan átvette az ÁVH fegyvereinek ropogása, s a forradalom zászlóbontó hevülete elszánt szabadságharcba fordult.
Kevés nép van a világban, mely a történelem által rámért sorsot illetően annyi párhuzamosságot hordozna, mint a magyar és az örmény. Hit és megmaradás tüzében edzve lettünk azzá, amik ma vagyunk. Talán ezért is voltak készek mindig is hazájukért életüket is feláldozni szabadságharcainkban örmény vérű magyarjaink legyen szó török igáról, idegen császári hatalom elnyomásáról, vagy kommunista rezsim önkényuralmáról. Az örmény származására büszke, de legalább annyira magyar hazafi, Pongrácz Gergely 56 viharában a legjelentősebb befolyású nemzetőr bázist vezette a Corvin-közben és irányította a környező felkelő csoportokat. Csaknem hét évtizeddel Magyarország idegen túlerővel eltiport őszét követően örmény Arcah lakói éppen elveszítik anyaföldjüket, melyet évezredek óta laktak, s melynek szabadságát és függetlenségét három évtizeden keresztül védelmezték sikeresen. Felkiáltójel ma az emlékezés napján, világunk nagypolitikai káoszában, hogy szembesüljünk vele, milyen törékenyek szabadságunk, létünk keretei, mennyire egyedül maradhatunk fájdalmas helyzeteinkben, de közös eszméink, ahogy a történelem során ez mindvégig így rendeltetett, életben tartják hitünket és örökségünket a megmaradásért.
Cikket írta: Tatevik Muradyan (2022-1-HU01-ESC51-VTJ-000080624)
Continue Reading

Hírek

„AZnavour – 100”

Published

on

Hat év óta először az játszotta az URARTU Örmény Színház az AZnavour-t. Új színekkel, szereplőkkel, zenékkel és egy vadonatúj gramofonnal bővült az ünnepi előadás, amelyet a sanzonkirály születésének 100. évfordulója alkalmából újítottunk fel. Köszönjük a Jelenlét Fesztivál szervezőinek a csodálatos lehetőséget, hogy minden évben méltó helyen, a Nemzeti Színház színpadán mutathatjuk be aktuális darabjainkat.

Frissítés: Örömteli hír, hogy a Jelenlét Nemzetiségi Színházi Fesztivál záróelőadását követően átadták a Gergely László Vándordíjat, melyet a Nemzetiségi Színházi Szövetség alapított. 2024-ben a díjat színházunk, a fennállásának 10. évfordulóját is ünneplő Urartu Örmény Színház kapta.

Cikket írta: Grigor Muradyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Fotókat készítette: Syuzanna Hakobyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Continue Reading

Hírek

Örmény Családi Piknik

Published

on

Idén gyereknapra esett az Örmény Családi Piknik, így minden eddiginél nagyobb ugrálóvárakat állítottunk, hogy még nagyobb tere legyen az ugra-bugrálásnak. Rekordszámú résztvevővel, finom falatokkal, arcfestéssel, élő jegesmedvével, mesefigurákkal, rengeteg játékkal, zenével, örmény tánccal az eddigi legsikeresebb családi piknikünket tartottuk vasárnap a Bókay-kertben. Vendégeink voltak a Karabahból elmenekült, Magyarországra került családok és gyermekeik is. Köszönjük a szervezést és a támogatást az Országgyűlés Örmény Nemzetiségi Szószólójának, a XVIII. kerületi Örmény Önkormányzatnak, az Örmény Kultúráért Alapítványnak, az Örmény Fiatalokért Egyesületnek, a Kispesti Örmény Önkormányzatnak, az édes finomságokat a Marlenkának, az arcfestést a Kőbányai Örmény Önkormányzatnak, a színpadot és zenés műsort az Urartu Örmény Színháznak, az Örmény Kulturális Központnak, az Erdélyi Örmény Kulturális Központnak és az Országos Örmény Önkormányzatnak. Külön köszönet a fáradhatatlan nyársforgatásért és vendéglátásért a program sikeres megvalósításához nyújtott segítségért.

Cikket írta: Grigor Muradyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Fotókat készítette: Syuzanna Hakobyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Continue Reading

Hírek

Más megvilágításba került az örmény genocídium

Published

on

Más megvilágításba került az örmény genocídium. Az áttörést az hozta meg, hogy kutathatóvá vált a vatikáni levéltár genocídiummal kapcsolatos dokumentumokat őrző részlege. Az itt fellelt bizonyítékok alapján nyilvánvalóvá vált, hogy az Ittihad, az ifjú törökök mozgalma már 1910 környékén terveket szőtt a népirtásra, melynek elsősorban vallási, etnikai és nacionalista alapja volt. A mozgalom követői az Oszmán birodalom gyengeségéért a sokszínű, soknemzetiségű és vallásilag is megosztott társadalmat okolta. Megoldásnak a keresztény örménység megsemmisítését tartotta, ám a megvalósításig egészen az első világháborúig várni kellett. Április 22-én megemlékezést tartottak az Örmény Genocídium 109. évfordulóján a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen az Armenológiai Tanszék, őexcellenciája, Ashot Smbatyan, Örményország magyarországi nagykövete, az Országos Örmény Önkormányzat és Akopjan Nikogosz, Országgyűlés Örmény Szószólójának szervezésében. Ez alkalomból hangzott el Dr. h.c. Michael Hesemann történész előadása a vatikáni levéltárban végzett kutatás eredményeiről. Az emlékező beszédeket Tehmine Schaeffer Operaénekes/ szoprán, Jacqueline Kopacinski, hegedű, Peter Ilyavsky, cselló Tobias Cambensy orgona előadása fűzte össze.

 

 

Cikket írta: Grigor Muradyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Fotókat készítette: Syuzanna Hakobyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

 

Continue Reading

Trending