Connect with us

Hírek

Nyílt levél Arcahról a média képviselőinek.

Published

on

Az örmény történelem, a genocídiumot követő legszomorúbb eseménye zajlik a szemünk előtt napjainkban. Ha még sarkosabban fogalmaznék, akkor annak folytatása. A Lachin szoros álcivil lezárásával az elmúlt évben kiéheztetett, végletekig elgyengült örmény szülőföld azeri hadsereg által, a békefenntartók passzív asszisztálásával végrehajtott, és a nemzetközi diplomácia már oly jól ismert némaságával, közönyével vagy cinizmusával körülölelt bekebelezése százezernyi örmény sorsát és életét pecsételi meg. A helyzet kétségbeejtő. A kornidzor-i hídnál már most ezrek várakoznak a határ mentén s a tömeg egyre csak nő. Menekültoszlopokról készülnek képek nagy felbontásban a világsajtó számára, melyek – évszázados időbeli és minőségi különbség ide-vagy oda – kísértetiesen hasonlatosak a genocídium időszakából fennmaradt, fekete fehér, elmosódott fotográfiákkal. A tragikus történet folytatódik. Felelősséggel tartozunk minden leírt és nyomtatott sajtóban vagy online napvilágot látó sorért. Ezek a megfogalmazások tükrei lelkivilágunknak, melyből alig érezhető valami együttérzésből és az igazság kereséséből, jeleznek viszont közönyről és értékzavarról, erkölcsi és morális mélységekről. Arcah nem egy távoli, másik planétán zajló esemény, aminek nincs jelentősége az Ukrán-Orosz, Nyugat- és Kelet-Óceánia orwell-i háborújának árnyékában és a harmadik világháború fenyegetésében. Érteni kell, hogy ami zajlik, az Trianon méretű földcsuszamlás az egyszeri ember, s a térség teljes lakosságának életében is. Ezek az arcahi emberek, akik jelen esetben örmények és keresztények is, nem szeszélyből döntöttek úgy, hogy elhagyják otthonaikat. Nem a jólét és gazdagodás iránti vágy, egyszerűen csak a kétségbeesés és az életben maradás kergeti őket tovább. Menekülnek a kegyetlen atrocitások, mészárlások, vérszomj elől, mellyel az azeri hadsereg fenyegeti Arcah örmény lakóit. Az erőszakos azeri annexió óta nap, mint nap érkeznek hírek ártatlanok százainak meggyilkolásáról, és nem lehet kétségünk afelől, hogy a megszállók szemében az örmények élete mit sem számít. Kérem tehát a média, témával foglalkozó munkatársait, hogy kellő együttérzéssel tudósítsanak ezekről a sorsfordító eseményekről, melyeknek áldozata egy sokat szenvedett nép, mely csak békében próbált élni és boldogulni szeretett szülőföldjén.
Akopjan Nikogosz, Országgyűlés, Örmény Nemzetiségi Szószóló

Cikket írta: Tatevik Muradyan (2022-1-HU01-ESC51-VTJ-000080624)

Fotóanyagokat gyűjtötte: Lala Hayrapetyan (2022-1-HU01-ESC51-VTJ-000080624)

Continue Reading

Hírek

Örményország elnökének magyarországi látogatása

Published

on

Örményország elnökének magyarországi látogatása pozitív megerősítése az újrainduló államközi kapcsolatoknak. Vahagn Khachaturyan három napos tartózkodása alatt számos találkozóra kerülhetett sor, melyeken jelentős, a magyarországi örmény közösséget is bizakodással eltöltő megállapodások születtek, s ezek eredményeként csaknem 1000 karabahi gyermek magyarországi nyaralására nyílik lehetőség, 200 örmény diák kezdheti meg tanulmányait magyarországi egyetemeken; Magyar Történelem és Kultúra Központ kezdi működését az Örmény Állami Pedagógiai Egyetemen és új szintre léphetnek a két ország közötti gazdasági kapcsolatok, mellyel párhuzamosan remélhetőleg hamarosan elindulhat a turista forgalmat és kapcsolattartást élénkítő, mindenki által nagyon várt, Budapest-Örményország közötti közvetlen légi utasforgalom. Örményország részéről bizakodó várakozással tekintenek Magyarország soros uniós elnökségére, melynek köszönhetően komoly figyelem összpontosulhat az Azerbajdzsán által elfoglalt Hegyi Karabah örmény keresztény épített örökségének megvédésére és megőrzésére.

 

Cikket írta: Grigor Muradyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Fotókat készítette: Syuzanna Hakobyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Continue Reading

Hírek

Örmény Szobrász Kör

Published

on

Az Örmény Kultúráért Alapítvány 2024. január 20-tól ingyenes szobrász foglalkozásokat szervez, amelyre minden 11 életévét betöltött, képzőművészetek iránt érdeklődőt szeretettel várunk. A foglalkozások alkalmával a résztvevők elsajátíthatják az agyag megmunkálásának folyamatait, technikáit, közben megismerkedhetnek a szobrászat történetével, valamint az örmény szobrászok munkásságával is. Az elérhetőségek: WhatsApp +37498850433, +36702049191. Cím: Bp. V. Semmelweis utca 17.

Cikket írta: Grigor Muradyan

Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Fotókat készítette: Syuzanna Hakobyan

Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Continue Reading

Hírek

Átadták a Nemzetiségekért Díjakat

Published

on

Az elismeréssel a magyarországi nemzetiségek érdekében a nemzetiségi közéletben, az oktatásban, a kultúrában, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban, illetve a gazdasági önszerveződés területén példaértékű tevékenységet végző embereket és szervezeteket jutalmazzák.

A díjátadóra a Bolgár Művelődési Házban tartott ünnepségen 2023. december 14-én került sor. Idén a Nemzetiségekért Díjat 11 személynek és három szervezetnek ítélték oda. Az örmény nemzetiség részéről elismerést vehetett át Nazarjan Hamlet, aki évtizedek óta szinte felsorolhatatlanul sokrétű tevékenysége során végezte értékteremtő és fáradhatatlan közösségi munkáját. A díjakat Orbán Viktor miniszterelnök nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Soltész Miklóssal, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárával közösen adta át.

 

Cikket írta: Grigor Muradyan 

Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Fotókat készítette: Syuzanna Hakobyan

Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Continue Reading

Trending