Connect with us

Hírek

Nyílt levél Arcahról a média képviselőinek.

Published

on

Az örmény történelem, a genocídiumot követő legszomorúbb eseménye zajlik a szemünk előtt napjainkban. Ha még sarkosabban fogalmaznék, akkor annak folytatása. A Lachin szoros álcivil lezárásával az elmúlt évben kiéheztetett, végletekig elgyengült örmény szülőföld azeri hadsereg által, a békefenntartók passzív asszisztálásával végrehajtott, és a nemzetközi diplomácia már oly jól ismert némaságával, közönyével vagy cinizmusával körülölelt bekebelezése százezernyi örmény sorsát és életét pecsételi meg. A helyzet kétségbeejtő. A kornidzor-i hídnál már most ezrek várakoznak a határ mentén s a tömeg egyre csak nő. Menekültoszlopokról készülnek képek nagy felbontásban a világsajtó számára, melyek – évszázados időbeli és minőségi különbség ide-vagy oda – kísértetiesen hasonlatosak a genocídium időszakából fennmaradt, fekete fehér, elmosódott fotográfiákkal. A tragikus történet folytatódik. Felelősséggel tartozunk minden leírt és nyomtatott sajtóban vagy online napvilágot látó sorért. Ezek a megfogalmazások tükrei lelkivilágunknak, melyből alig érezhető valami együttérzésből és az igazság kereséséből, jeleznek viszont közönyről és értékzavarról, erkölcsi és morális mélységekről. Arcah nem egy távoli, másik planétán zajló esemény, aminek nincs jelentősége az Ukrán-Orosz, Nyugat- és Kelet-Óceánia orwell-i háborújának árnyékában és a harmadik világháború fenyegetésében. Érteni kell, hogy ami zajlik, az Trianon méretű földcsuszamlás az egyszeri ember, s a térség teljes lakosságának életében is. Ezek az arcahi emberek, akik jelen esetben örmények és keresztények is, nem szeszélyből döntöttek úgy, hogy elhagyják otthonaikat. Nem a jólét és gazdagodás iránti vágy, egyszerűen csak a kétségbeesés és az életben maradás kergeti őket tovább. Menekülnek a kegyetlen atrocitások, mészárlások, vérszomj elől, mellyel az azeri hadsereg fenyegeti Arcah örmény lakóit. Az erőszakos azeri annexió óta nap, mint nap érkeznek hírek ártatlanok százainak meggyilkolásáról, és nem lehet kétségünk afelől, hogy a megszállók szemében az örmények élete mit sem számít. Kérem tehát a média, témával foglalkozó munkatársait, hogy kellő együttérzéssel tudósítsanak ezekről a sorsfordító eseményekről, melyeknek áldozata egy sokat szenvedett nép, mely csak békében próbált élni és boldogulni szeretett szülőföldjén.
Akopjan Nikogosz, Országgyűlés, Örmény Nemzetiségi Szószóló

Cikket írta: Tatevik Muradyan (2022-1-HU01-ESC51-VTJ-000080624)

Fotóanyagokat gyűjtötte: Lala Hayrapetyan (2022-1-HU01-ESC51-VTJ-000080624)

Continue Reading

Hírek

„AZnavour – 100”

Published

on

Hat év óta először az játszotta az URARTU Örmény Színház az AZnavour-t. Új színekkel, szereplőkkel, zenékkel és egy vadonatúj gramofonnal bővült az ünnepi előadás, amelyet a sanzonkirály születésének 100. évfordulója alkalmából újítottunk fel. Köszönjük a Jelenlét Fesztivál szervezőinek a csodálatos lehetőséget, hogy minden évben méltó helyen, a Nemzeti Színház színpadán mutathatjuk be aktuális darabjainkat.

Frissítés: Örömteli hír, hogy a Jelenlét Nemzetiségi Színházi Fesztivál záróelőadását követően átadták a Gergely László Vándordíjat, melyet a Nemzetiségi Színházi Szövetség alapított. 2024-ben a díjat színházunk, a fennállásának 10. évfordulóját is ünneplő Urartu Örmény Színház kapta.

Cikket írta: Grigor Muradyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Fotókat készítette: Syuzanna Hakobyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Continue Reading

Hírek

Örmény Családi Piknik

Published

on

Idén gyereknapra esett az Örmény Családi Piknik, így minden eddiginél nagyobb ugrálóvárakat állítottunk, hogy még nagyobb tere legyen az ugra-bugrálásnak. Rekordszámú résztvevővel, finom falatokkal, arcfestéssel, élő jegesmedvével, mesefigurákkal, rengeteg játékkal, zenével, örmény tánccal az eddigi legsikeresebb családi piknikünket tartottuk vasárnap a Bókay-kertben. Vendégeink voltak a Karabahból elmenekült, Magyarországra került családok és gyermekeik is. Köszönjük a szervezést és a támogatást az Országgyűlés Örmény Nemzetiségi Szószólójának, a XVIII. kerületi Örmény Önkormányzatnak, az Örmény Kultúráért Alapítványnak, az Örmény Fiatalokért Egyesületnek, a Kispesti Örmény Önkormányzatnak, az édes finomságokat a Marlenkának, az arcfestést a Kőbányai Örmény Önkormányzatnak, a színpadot és zenés műsort az Urartu Örmény Színháznak, az Örmény Kulturális Központnak, az Erdélyi Örmény Kulturális Központnak és az Országos Örmény Önkormányzatnak. Külön köszönet a fáradhatatlan nyársforgatásért és vendéglátásért a program sikeres megvalósításához nyújtott segítségért.

Cikket írta: Grigor Muradyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Fotókat készítette: Syuzanna Hakobyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Continue Reading

Hírek

Más megvilágításba került az örmény genocídium

Published

on

Más megvilágításba került az örmény genocídium. Az áttörést az hozta meg, hogy kutathatóvá vált a vatikáni levéltár genocídiummal kapcsolatos dokumentumokat őrző részlege. Az itt fellelt bizonyítékok alapján nyilvánvalóvá vált, hogy az Ittihad, az ifjú törökök mozgalma már 1910 környékén terveket szőtt a népirtásra, melynek elsősorban vallási, etnikai és nacionalista alapja volt. A mozgalom követői az Oszmán birodalom gyengeségéért a sokszínű, soknemzetiségű és vallásilag is megosztott társadalmat okolta. Megoldásnak a keresztény örménység megsemmisítését tartotta, ám a megvalósításig egészen az első világháborúig várni kellett. Április 22-én megemlékezést tartottak az Örmény Genocídium 109. évfordulóján a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen az Armenológiai Tanszék, őexcellenciája, Ashot Smbatyan, Örményország magyarországi nagykövete, az Országos Örmény Önkormányzat és Akopjan Nikogosz, Országgyűlés Örmény Szószólójának szervezésében. Ez alkalomból hangzott el Dr. h.c. Michael Hesemann történész előadása a vatikáni levéltárban végzett kutatás eredményeiről. Az emlékező beszédeket Tehmine Schaeffer Operaénekes/ szoprán, Jacqueline Kopacinski, hegedű, Peter Ilyavsky, cselló Tobias Cambensy orgona előadása fűzte össze.

 

 

Cikket írta: Grigor Muradyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Fotókat készítette: Syuzanna Hakobyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

 

Continue Reading

Trending