Connect with us

Hírek

Magyarországi Örmény Nagykövetség képviseletében Avetik Harutyunyan kulturális titkár megnyitó beszéde a Szentendrei Skanzen örmény napja alkalmából

Published

on

Magyarországi Örmény Nagykövetség képviseletében Avetik Harutyunyan kulturális titkár megnyitó beszéde a Szentendrei Skanzen örmény napja alkalmából.
Tisztelt Czárán István úr, a Magyarországi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.
Cseri Miklós úr A Szentendrei Skanzen Szabadtéri Múzeum igazgatója.
Akopjan Nikogosz, az Országgyűlés örmény nemzetiségi szószolója.
Sajnos az Örmény Köztársaság magyarországi nagykövete, Ashot Smbatyan úr ma nem tud jelen lenni ezen az eseményen. Kérem, engedjék meg, hogy felolvassam nagykövet úr üzenetét a mai szép esemény résztvevőinek.
Kedves vendégeink
Hölgyeim és Uraim
Magyarország történelmileg azon országok közé tartozik, ahol sok örmény talált megbízható menedéket és járult hozzá a magyar állam fejlődéséhez és létrejöttéhez.
Ezen az örmények közül pedig az Erdélyben letelepedett honfitársaink tűntek ki egyediségükkel.
Ezért nagy jelentőséget tulajdonítok az ehhez hasonló rendezvények lebonyolításának, amelyek célja, hogy a magyar közvélemény megismerhesse a Magyarországon élő örmények kultúráját, hagyományait, énekeit, táncait, ételeit és a mindennapi élet egyéb elemeit. Ezek az események pedig hozzájárulnak Örményország és Magyarország, valamint az örmény és a magyar nép közötti barátság erősítéséhez.
Kedves jelenlévők
2022 Decemberben az Örmény Köztársaság és Magyarország külügyminisztere bejelentette a diplomáciai kapcsolatok helyreállítását Örményország és Magyarország között. A diplomáciai kapcsolatok mintegy egy évtizede tartó hiánya természetesen bizonyos rést teremtett Örményország és Magyarország kétoldalú kapcsolataiban, de ma már megvan a kétoldalú hajlandóság e kapcsolatok új napirenddel való feltöltésére, mely irányban mindkét oldalon egyértelmű munka folyik.
A kétoldalú együttműködés fontos irányaként az örmény és a magyar társadalmak közötti kapcsolatok aktivizálásának, a kölcsönös elismerés szintjének emelésének kérdése is kiemelésre kerül. És ezzel kapcsolatban szeretném ismét hangsúlyozni az ilyen kulturális kezdeményezések megtartásának fontosságát mind Magyarországon, mind Örményországban.
Hölgyeim és Uraim
Ezúton is szeretnék külön köszönetet mondani a mai nap szervezőinek és mindazon szervezeteknek, akik részvételükkel és támogatásukkal lehetővé tették a mai rendezvényt és mindazoknak, akik ma itt vannak velünk.
Köszönöm a figyelmet, szép napot kívánok mindenkinek.
A cikket Lala Hayrapetyan írta és Tatevik Muradyan (2022-1-HU01-ESC51-VTJ-000080624)
Continue Reading

Hírek

„AZnavour – 100”

Published

on

Hat év óta először az játszotta az URARTU Örmény Színház az AZnavour-t. Új színekkel, szereplőkkel, zenékkel és egy vadonatúj gramofonnal bővült az ünnepi előadás, amelyet a sanzonkirály születésének 100. évfordulója alkalmából újítottunk fel. Köszönjük a Jelenlét Fesztivál szervezőinek a csodálatos lehetőséget, hogy minden évben méltó helyen, a Nemzeti Színház színpadán mutathatjuk be aktuális darabjainkat.

Frissítés: Örömteli hír, hogy a Jelenlét Nemzetiségi Színházi Fesztivál záróelőadását követően átadták a Gergely László Vándordíjat, melyet a Nemzetiségi Színházi Szövetség alapított. 2024-ben a díjat színházunk, a fennállásának 10. évfordulóját is ünneplő Urartu Örmény Színház kapta.

Cikket írta: Grigor Muradyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Fotókat készítette: Syuzanna Hakobyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Continue Reading

Hírek

Örmény Családi Piknik

Published

on

Idén gyereknapra esett az Örmény Családi Piknik, így minden eddiginél nagyobb ugrálóvárakat állítottunk, hogy még nagyobb tere legyen az ugra-bugrálásnak. Rekordszámú résztvevővel, finom falatokkal, arcfestéssel, élő jegesmedvével, mesefigurákkal, rengeteg játékkal, zenével, örmény tánccal az eddigi legsikeresebb családi piknikünket tartottuk vasárnap a Bókay-kertben. Vendégeink voltak a Karabahból elmenekült, Magyarországra került családok és gyermekeik is. Köszönjük a szervezést és a támogatást az Országgyűlés Örmény Nemzetiségi Szószólójának, a XVIII. kerületi Örmény Önkormányzatnak, az Örmény Kultúráért Alapítványnak, az Örmény Fiatalokért Egyesületnek, a Kispesti Örmény Önkormányzatnak, az édes finomságokat a Marlenkának, az arcfestést a Kőbányai Örmény Önkormányzatnak, a színpadot és zenés műsort az Urartu Örmény Színháznak, az Örmény Kulturális Központnak, az Erdélyi Örmény Kulturális Központnak és az Országos Örmény Önkormányzatnak. Külön köszönet a fáradhatatlan nyársforgatásért és vendéglátásért a program sikeres megvalósításához nyújtott segítségért.

Cikket írta: Grigor Muradyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Fotókat készítette: Syuzanna Hakobyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Continue Reading

Hírek

Más megvilágításba került az örmény genocídium

Published

on

Más megvilágításba került az örmény genocídium. Az áttörést az hozta meg, hogy kutathatóvá vált a vatikáni levéltár genocídiummal kapcsolatos dokumentumokat őrző részlege. Az itt fellelt bizonyítékok alapján nyilvánvalóvá vált, hogy az Ittihad, az ifjú törökök mozgalma már 1910 környékén terveket szőtt a népirtásra, melynek elsősorban vallási, etnikai és nacionalista alapja volt. A mozgalom követői az Oszmán birodalom gyengeségéért a sokszínű, soknemzetiségű és vallásilag is megosztott társadalmat okolta. Megoldásnak a keresztény örménység megsemmisítését tartotta, ám a megvalósításig egészen az első világháborúig várni kellett. Április 22-én megemlékezést tartottak az Örmény Genocídium 109. évfordulóján a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen az Armenológiai Tanszék, őexcellenciája, Ashot Smbatyan, Örményország magyarországi nagykövete, az Országos Örmény Önkormányzat és Akopjan Nikogosz, Országgyűlés Örmény Szószólójának szervezésében. Ez alkalomból hangzott el Dr. h.c. Michael Hesemann történész előadása a vatikáni levéltárban végzett kutatás eredményeiről. Az emlékező beszédeket Tehmine Schaeffer Operaénekes/ szoprán, Jacqueline Kopacinski, hegedű, Peter Ilyavsky, cselló Tobias Cambensy orgona előadása fűzte össze.

 

 

Cikket írta: Grigor Muradyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Fotókat készítette: Syuzanna Hakobyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

 

Continue Reading

Trending