Connect with us

Hírek

Magyarországi Örmény Nagykövetség képviseletében Avetik Harutyunyan kulturális titkár megnyitó beszéde a Szentendrei Skanzen örmény napja alkalmából

Published

on

Magyarországi Örmény Nagykövetség képviseletében Avetik Harutyunyan kulturális titkár megnyitó beszéde a Szentendrei Skanzen örmény napja alkalmából.
Tisztelt Czárán István úr, a Magyarországi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.
Cseri Miklós úr A Szentendrei Skanzen Szabadtéri Múzeum igazgatója.
Akopjan Nikogosz, az Országgyűlés örmény nemzetiségi szószolója.
Sajnos az Örmény Köztársaság magyarországi nagykövete, Ashot Smbatyan úr ma nem tud jelen lenni ezen az eseményen. Kérem, engedjék meg, hogy felolvassam nagykövet úr üzenetét a mai szép esemény résztvevőinek.
Kedves vendégeink
Hölgyeim és Uraim
Magyarország történelmileg azon országok közé tartozik, ahol sok örmény talált megbízható menedéket és járult hozzá a magyar állam fejlődéséhez és létrejöttéhez.
Ezen az örmények közül pedig az Erdélyben letelepedett honfitársaink tűntek ki egyediségükkel.
Ezért nagy jelentőséget tulajdonítok az ehhez hasonló rendezvények lebonyolításának, amelyek célja, hogy a magyar közvélemény megismerhesse a Magyarországon élő örmények kultúráját, hagyományait, énekeit, táncait, ételeit és a mindennapi élet egyéb elemeit. Ezek az események pedig hozzájárulnak Örményország és Magyarország, valamint az örmény és a magyar nép közötti barátság erősítéséhez.
Kedves jelenlévők
2022 Decemberben az Örmény Köztársaság és Magyarország külügyminisztere bejelentette a diplomáciai kapcsolatok helyreállítását Örményország és Magyarország között. A diplomáciai kapcsolatok mintegy egy évtizede tartó hiánya természetesen bizonyos rést teremtett Örményország és Magyarország kétoldalú kapcsolataiban, de ma már megvan a kétoldalú hajlandóság e kapcsolatok új napirenddel való feltöltésére, mely irányban mindkét oldalon egyértelmű munka folyik.
A kétoldalú együttműködés fontos irányaként az örmény és a magyar társadalmak közötti kapcsolatok aktivizálásának, a kölcsönös elismerés szintjének emelésének kérdése is kiemelésre kerül. És ezzel kapcsolatban szeretném ismét hangsúlyozni az ilyen kulturális kezdeményezések megtartásának fontosságát mind Magyarországon, mind Örményországban.
Hölgyeim és Uraim
Ezúton is szeretnék külön köszönetet mondani a mai nap szervezőinek és mindazon szervezeteknek, akik részvételükkel és támogatásukkal lehetővé tették a mai rendezvényt és mindazoknak, akik ma itt vannak velünk.
Köszönöm a figyelmet, szép napot kívánok mindenkinek.
A cikket Lala Hayrapetyan írta és Tatevik Muradyan (2022-1-HU01-ESC51-VTJ-000080624)
Continue Reading

Hírek

Örményország elnökének magyarországi látogatása

Published

on

Örményország elnökének magyarországi látogatása pozitív megerősítése az újrainduló államközi kapcsolatoknak. Vahagn Khachaturyan három napos tartózkodása alatt számos találkozóra kerülhetett sor, melyeken jelentős, a magyarországi örmény közösséget is bizakodással eltöltő megállapodások születtek, s ezek eredményeként csaknem 1000 karabahi gyermek magyarországi nyaralására nyílik lehetőség, 200 örmény diák kezdheti meg tanulmányait magyarországi egyetemeken; Magyar Történelem és Kultúra Központ kezdi működését az Örmény Állami Pedagógiai Egyetemen és új szintre léphetnek a két ország közötti gazdasági kapcsolatok, mellyel párhuzamosan remélhetőleg hamarosan elindulhat a turista forgalmat és kapcsolattartást élénkítő, mindenki által nagyon várt, Budapest-Örményország közötti közvetlen légi utasforgalom. Örményország részéről bizakodó várakozással tekintenek Magyarország soros uniós elnökségére, melynek köszönhetően komoly figyelem összpontosulhat az Azerbajdzsán által elfoglalt Hegyi Karabah örmény keresztény épített örökségének megvédésére és megőrzésére.

 

Cikket írta: Grigor Muradyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Fotókat készítette: Syuzanna Hakobyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Continue Reading

Hírek

Örmény Szobrász Kör

Published

on

Az Örmény Kultúráért Alapítvány 2024. január 20-tól ingyenes szobrász foglalkozásokat szervez, amelyre minden 11 életévét betöltött, képzőművészetek iránt érdeklődőt szeretettel várunk. A foglalkozások alkalmával a résztvevők elsajátíthatják az agyag megmunkálásának folyamatait, technikáit, közben megismerkedhetnek a szobrászat történetével, valamint az örmény szobrászok munkásságával is. Az elérhetőségek: WhatsApp +37498850433, +36702049191. Cím: Bp. V. Semmelweis utca 17.

Cikket írta: Grigor Muradyan

Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Fotókat készítette: Syuzanna Hakobyan

Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Continue Reading

Hírek

Átadták a Nemzetiségekért Díjakat

Published

on

Az elismeréssel a magyarországi nemzetiségek érdekében a nemzetiségi közéletben, az oktatásban, a kultúrában, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban, illetve a gazdasági önszerveződés területén példaértékű tevékenységet végző embereket és szervezeteket jutalmazzák.

A díjátadóra a Bolgár Művelődési Házban tartott ünnepségen 2023. december 14-én került sor. Idén a Nemzetiségekért Díjat 11 személynek és három szervezetnek ítélték oda. Az örmény nemzetiség részéről elismerést vehetett át Nazarjan Hamlet, aki évtizedek óta szinte felsorolhatatlanul sokrétű tevékenysége során végezte értékteremtő és fáradhatatlan közösségi munkáját. A díjakat Orbán Viktor miniszterelnök nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Soltész Miklóssal, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárával közösen adta át.

 

Cikket írta: Grigor Muradyan 

Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Fotókat készítette: Syuzanna Hakobyan

Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Continue Reading

Trending