Connect with us

Hírek

KÖLCSÖNÖS SZÁNDÉK A KAPCSOLATOK ELMÉLYÍTÉSÉRE

Published

on

A közelmúltban Budapesten járt dr. Ashot Smbatyan, Örményország magyarországi nagykövete, akivel a látogatás tapasztalatairól, illetve a két ország kapcsolatairól beszélgettünk.

– Mi volt budapesti útjának apropója?

– A látogatás során számos találkozón vettem részt különböző magyar hivatalokban: találkoztam Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, valamint tárgyaltam a Honvédelmi Minisztériumban, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, illetve a Kulturális és Innovációs Minisztériumban is. Általánosságban véve nagyon pozitívan értékelem a látogatást, amely alkalmat adott arra, hogy magyar tisztviselőkkel beszélgessünk a kétoldalú kapcsolatok számos területen remélt bővítéséről és elmélyítéséről.

– Hogy látja most az örmény–magyar kapcsolatokat?

– A diplomáciai kapcsolatok közel egy évtizedes felfüggesztése után „természetes rés” keletkezett a kétoldalú kapcsolatokon, ugyanakkor ma észrevehetően megvan a felek hajlandósága és törekvése is arra, hogy ezt a rést a lehető leggyorsabban konkrét tartalommal töltsék ki. Idén májusban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vezetésével küldöttség látogatott Örményországba, s találkozott Nikol Pasinján örmény miniszterelnökkel, II. Karekin örmény katholikosszal, illetve Gnel Szamoszján területi közigazgatási és infrastrukturális miniszterrel. Az ilyen magas szintű látogatások fontosak a különböző területeken szükséges teendők előzetes felvázolásához. Kilátásban van a két külügyminiszter kölcsönös látogatása, illetve a külügyminisztériumok közötti politikai konzultációk megszervezése, ezek nagyon lényegesek az egészséges és folyamatos politikai párbeszéd biztosítása szempontjából

 

– Milyen lehetőségeket rejt a két ország számára a diplomáciai kapcsolatok újjáépítése?

– Az Örményország és Magyarország közötti kétoldalú együttműködés lehetőségei számos területet – így a politikai, gazdasági, tudományos-oktatási és kulturális szférát is – érintenek, amelyeket a két ország külügyminiszterei tavaly decemberben rögzítettek. És ezek csupán azok a fő területek, amelyekre vonatkozóan már különböző megállapodásokat is kilátásba helyeztek. Fontos és kívánatos lépésként emelném ki a WizzAir részéről azt a lehetőséget, hogy közvetlen járatok induljanak Magyarországról Örményországba, ami alapot teremtene a turizmus fejlődésére és a két társadalom közötti kommunikáció élénkítésére. Reményteljes vagyok, hogy belátható időn belül Örményországban is elindul a Hungarikum program, és az örmény diákok hamarosan Magyarországon is tanulhatnak ennek a programnak a keretein belül.

– Milyen hatással van az orosz-ukrán háború Örményország gazdasági fejlődésére?

– Úgy gondolom, hogy a háború a világ szinte minden országának a gazdaságfejlődését befolyásolja. De nem csupán a gazdaságra, hanem a politikára és a biztonság területére is hatással van. Örményország a maga részéről minden erőfeszítést megtesz a stabilitás és a béke elérése érdekében a régiónkban. Két ország kapcsolatát azonban nem lehet egyoldalú intézkedésekkel szabályozni. Ma, amikor látjuk, hogy milyen súlyos humanitárius helyzetben vannak a hegyi-karabahi honfitársaink, akik számára az életet biztosító egyetlen utat, a Lachin-folyosót Azerbajdzsán hónapok óta illegálisan zárva tartja, nagyobb hangsúlyt fektetünk a békés és stabil légkör kialakítására. Úgy hiszem, hogy Magyarország, ahol számos, alkotmányos jogokkal felruházott nemzetiség él, továbbá jelentős diaszpórával rendelkezik, teljes mértékben meg fogja érteni haragunkat és mélységes aggodalmunkat a hegyi-karabahi örmények jelenlegi súlyos helyzete miatt, valamint megérti az ő jogaik és biztonságuk garantálásának szükségességét.

A cikket Lala Hayrapetyan írta és Tatevik Muradyan (2022-1-HU01-ESC51-VTJ-000080624)

Continue Reading

Hírek

Örményország elnökének magyarországi látogatása

Published

on

Örményország elnökének magyarországi látogatása pozitív megerősítése az újrainduló államközi kapcsolatoknak. Vahagn Khachaturyan három napos tartózkodása alatt számos találkozóra kerülhetett sor, melyeken jelentős, a magyarországi örmény közösséget is bizakodással eltöltő megállapodások születtek, s ezek eredményeként csaknem 1000 karabahi gyermek magyarországi nyaralására nyílik lehetőség, 200 örmény diák kezdheti meg tanulmányait magyarországi egyetemeken; Magyar Történelem és Kultúra Központ kezdi működését az Örmény Állami Pedagógiai Egyetemen és új szintre léphetnek a két ország közötti gazdasági kapcsolatok, mellyel párhuzamosan remélhetőleg hamarosan elindulhat a turista forgalmat és kapcsolattartást élénkítő, mindenki által nagyon várt, Budapest-Örményország közötti közvetlen légi utasforgalom. Örményország részéről bizakodó várakozással tekintenek Magyarország soros uniós elnökségére, melynek köszönhetően komoly figyelem összpontosulhat az Azerbajdzsán által elfoglalt Hegyi Karabah örmény keresztény épített örökségének megvédésére és megőrzésére.

 

Cikket írta: Grigor Muradyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Fotókat készítette: Syuzanna Hakobyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Continue Reading

Hírek

Örmény Szobrász Kör

Published

on

Az Örmény Kultúráért Alapítvány 2024. január 20-tól ingyenes szobrász foglalkozásokat szervez, amelyre minden 11 életévét betöltött, képzőművészetek iránt érdeklődőt szeretettel várunk. A foglalkozások alkalmával a résztvevők elsajátíthatják az agyag megmunkálásának folyamatait, technikáit, közben megismerkedhetnek a szobrászat történetével, valamint az örmény szobrászok munkásságával is. Az elérhetőségek: WhatsApp +37498850433, +36702049191. Cím: Bp. V. Semmelweis utca 17.

Cikket írta: Grigor Muradyan

Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Fotókat készítette: Syuzanna Hakobyan

Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Continue Reading

Hírek

Átadták a Nemzetiségekért Díjakat

Published

on

Az elismeréssel a magyarországi nemzetiségek érdekében a nemzetiségi közéletben, az oktatásban, a kultúrában, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban, illetve a gazdasági önszerveződés területén példaértékű tevékenységet végző embereket és szervezeteket jutalmazzák.

A díjátadóra a Bolgár Művelődési Házban tartott ünnepségen 2023. december 14-én került sor. Idén a Nemzetiségekért Díjat 11 személynek és három szervezetnek ítélték oda. Az örmény nemzetiség részéről elismerést vehetett át Nazarjan Hamlet, aki évtizedek óta szinte felsorolhatatlanul sokrétű tevékenysége során végezte értékteremtő és fáradhatatlan közösségi munkáját. A díjakat Orbán Viktor miniszterelnök nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Soltész Miklóssal, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárával közösen adta át.

 

Cikket írta: Grigor Muradyan 

Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Fotókat készítette: Syuzanna Hakobyan

Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Continue Reading

Trending