Connect with us

Hírek

KÖLCSÖNÖS SZÁNDÉK A KAPCSOLATOK ELMÉLYÍTÉSÉRE

Published

on

A közelmúltban Budapesten járt dr. Ashot Smbatyan, Örményország magyarországi nagykövete, akivel a látogatás tapasztalatairól, illetve a két ország kapcsolatairól beszélgettünk.

– Mi volt budapesti útjának apropója?

– A látogatás során számos találkozón vettem részt különböző magyar hivatalokban: találkoztam Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, valamint tárgyaltam a Honvédelmi Minisztériumban, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, illetve a Kulturális és Innovációs Minisztériumban is. Általánosságban véve nagyon pozitívan értékelem a látogatást, amely alkalmat adott arra, hogy magyar tisztviselőkkel beszélgessünk a kétoldalú kapcsolatok számos területen remélt bővítéséről és elmélyítéséről.

– Hogy látja most az örmény–magyar kapcsolatokat?

– A diplomáciai kapcsolatok közel egy évtizedes felfüggesztése után „természetes rés” keletkezett a kétoldalú kapcsolatokon, ugyanakkor ma észrevehetően megvan a felek hajlandósága és törekvése is arra, hogy ezt a rést a lehető leggyorsabban konkrét tartalommal töltsék ki. Idén májusban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vezetésével küldöttség látogatott Örményországba, s találkozott Nikol Pasinján örmény miniszterelnökkel, II. Karekin örmény katholikosszal, illetve Gnel Szamoszján területi közigazgatási és infrastrukturális miniszterrel. Az ilyen magas szintű látogatások fontosak a különböző területeken szükséges teendők előzetes felvázolásához. Kilátásban van a két külügyminiszter kölcsönös látogatása, illetve a külügyminisztériumok közötti politikai konzultációk megszervezése, ezek nagyon lényegesek az egészséges és folyamatos politikai párbeszéd biztosítása szempontjából

 

– Milyen lehetőségeket rejt a két ország számára a diplomáciai kapcsolatok újjáépítése?

– Az Örményország és Magyarország közötti kétoldalú együttműködés lehetőségei számos területet – így a politikai, gazdasági, tudományos-oktatási és kulturális szférát is – érintenek, amelyeket a két ország külügyminiszterei tavaly decemberben rögzítettek. És ezek csupán azok a fő területek, amelyekre vonatkozóan már különböző megállapodásokat is kilátásba helyeztek. Fontos és kívánatos lépésként emelném ki a WizzAir részéről azt a lehetőséget, hogy közvetlen járatok induljanak Magyarországról Örményországba, ami alapot teremtene a turizmus fejlődésére és a két társadalom közötti kommunikáció élénkítésére. Reményteljes vagyok, hogy belátható időn belül Örményországban is elindul a Hungarikum program, és az örmény diákok hamarosan Magyarországon is tanulhatnak ennek a programnak a keretein belül.

– Milyen hatással van az orosz-ukrán háború Örményország gazdasági fejlődésére?

– Úgy gondolom, hogy a háború a világ szinte minden országának a gazdaságfejlődését befolyásolja. De nem csupán a gazdaságra, hanem a politikára és a biztonság területére is hatással van. Örményország a maga részéről minden erőfeszítést megtesz a stabilitás és a béke elérése érdekében a régiónkban. Két ország kapcsolatát azonban nem lehet egyoldalú intézkedésekkel szabályozni. Ma, amikor látjuk, hogy milyen súlyos humanitárius helyzetben vannak a hegyi-karabahi honfitársaink, akik számára az életet biztosító egyetlen utat, a Lachin-folyosót Azerbajdzsán hónapok óta illegálisan zárva tartja, nagyobb hangsúlyt fektetünk a békés és stabil légkör kialakítására. Úgy hiszem, hogy Magyarország, ahol számos, alkotmányos jogokkal felruházott nemzetiség él, továbbá jelentős diaszpórával rendelkezik, teljes mértékben meg fogja érteni haragunkat és mélységes aggodalmunkat a hegyi-karabahi örmények jelenlegi súlyos helyzete miatt, valamint megérti az ő jogaik és biztonságuk garantálásának szükségességét.

A cikket Lala Hayrapetyan írta és Tatevik Muradyan (2022-1-HU01-ESC51-VTJ-000080624)

Continue Reading

Hírek

„AZnavour – 100”

Published

on

Hat év óta először az játszotta az URARTU Örmény Színház az AZnavour-t. Új színekkel, szereplőkkel, zenékkel és egy vadonatúj gramofonnal bővült az ünnepi előadás, amelyet a sanzonkirály születésének 100. évfordulója alkalmából újítottunk fel. Köszönjük a Jelenlét Fesztivál szervezőinek a csodálatos lehetőséget, hogy minden évben méltó helyen, a Nemzeti Színház színpadán mutathatjuk be aktuális darabjainkat.

Frissítés: Örömteli hír, hogy a Jelenlét Nemzetiségi Színházi Fesztivál záróelőadását követően átadták a Gergely László Vándordíjat, melyet a Nemzetiségi Színházi Szövetség alapított. 2024-ben a díjat színházunk, a fennállásának 10. évfordulóját is ünneplő Urartu Örmény Színház kapta.

Cikket írta: Grigor Muradyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Fotókat készítette: Syuzanna Hakobyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Continue Reading

Hírek

Örmény Családi Piknik

Published

on

Idén gyereknapra esett az Örmény Családi Piknik, így minden eddiginél nagyobb ugrálóvárakat állítottunk, hogy még nagyobb tere legyen az ugra-bugrálásnak. Rekordszámú résztvevővel, finom falatokkal, arcfestéssel, élő jegesmedvével, mesefigurákkal, rengeteg játékkal, zenével, örmény tánccal az eddigi legsikeresebb családi piknikünket tartottuk vasárnap a Bókay-kertben. Vendégeink voltak a Karabahból elmenekült, Magyarországra került családok és gyermekeik is. Köszönjük a szervezést és a támogatást az Országgyűlés Örmény Nemzetiségi Szószólójának, a XVIII. kerületi Örmény Önkormányzatnak, az Örmény Kultúráért Alapítványnak, az Örmény Fiatalokért Egyesületnek, a Kispesti Örmény Önkormányzatnak, az édes finomságokat a Marlenkának, az arcfestést a Kőbányai Örmény Önkormányzatnak, a színpadot és zenés műsort az Urartu Örmény Színháznak, az Örmény Kulturális Központnak, az Erdélyi Örmény Kulturális Központnak és az Országos Örmény Önkormányzatnak. Külön köszönet a fáradhatatlan nyársforgatásért és vendéglátásért a program sikeres megvalósításához nyújtott segítségért.

Cikket írta: Grigor Muradyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Fotókat készítette: Syuzanna Hakobyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Continue Reading

Hírek

Más megvilágításba került az örmény genocídium

Published

on

Más megvilágításba került az örmény genocídium. Az áttörést az hozta meg, hogy kutathatóvá vált a vatikáni levéltár genocídiummal kapcsolatos dokumentumokat őrző részlege. Az itt fellelt bizonyítékok alapján nyilvánvalóvá vált, hogy az Ittihad, az ifjú törökök mozgalma már 1910 környékén terveket szőtt a népirtásra, melynek elsősorban vallási, etnikai és nacionalista alapja volt. A mozgalom követői az Oszmán birodalom gyengeségéért a sokszínű, soknemzetiségű és vallásilag is megosztott társadalmat okolta. Megoldásnak a keresztény örménység megsemmisítését tartotta, ám a megvalósításig egészen az első világháborúig várni kellett. Április 22-én megemlékezést tartottak az Örmény Genocídium 109. évfordulóján a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen az Armenológiai Tanszék, őexcellenciája, Ashot Smbatyan, Örményország magyarországi nagykövete, az Országos Örmény Önkormányzat és Akopjan Nikogosz, Országgyűlés Örmény Szószólójának szervezésében. Ez alkalomból hangzott el Dr. h.c. Michael Hesemann történész előadása a vatikáni levéltárban végzett kutatás eredményeiről. Az emlékező beszédeket Tehmine Schaeffer Operaénekes/ szoprán, Jacqueline Kopacinski, hegedű, Peter Ilyavsky, cselló Tobias Cambensy orgona előadása fűzte össze.

 

 

Cikket írta: Grigor Muradyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Fotókat készítette: Syuzanna Hakobyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

 

Continue Reading

Trending