Connect with us

Hírek

Richard Hovannisian professzor emlékére.

Published

on

Richard Hovannisian professzor kiemelkedő egyénisége volt az örmény tanulmányok területén – egy olyan tudományágban, amelyet ösztöndíjával és professzionalizmusával alakított. Ezen a héten, 90 éves korában hunyt el, olyan örökséget hagyva maga után, amelyet nehéz megörökíteni. Egy közéleti értelmiségi életét élte. Történész lett, akinek küldetése volt népszerűsíteni az örmény népirtás tanulmányozását, mint a 20. század első népirtási eseményét. Kutatásai és publikációi megszilárdították az első Örmény Köztársaság helyét az örmény történelemben és a világtörténelemben. Ennek ellenére soha nem tévesztette szem elől másik két feladatát, a tanítást és a közösségépítést. Olyan professzor volt, aki több generáció elképzeléseit és szemléletét formálta arról, hogy mit jelent örménynek lenni. Ő és élettársa, Dr. Vartiter Kotcholosian Hovannisian kiemelkedő személyiségek voltak Dél-Kalifornia fejlődő örmény-amerikai közösségében, amely mindig magában foglalta a kaliforniai Central Valley-t, ahol a népirtást túlélő apja letelepedett. Neve közel hét évtizede mindenütt jelen van a tudományos életben, helyet adva az örmény tudósoknak az egykor elérhetetlen intézményekben. Richard Hovannisian a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemen töltött ideje alatt új tudósokat nevelt az örmény történelemben alapított posztgraduális program révén. Richard Hovannisian lehetőséget biztosított minden tudományág hallgatói számára, hogy gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek az örmény népirtás túlélőinek felbecsülhetetlen értékű szóbeli történeteinek összegyűjtésében, átírásában és fordításában. Az elmúlt években a Dél-Kaliforniai Egyetemen is jelen volt, miután a népirtás túlélőivel készített interjúk nagy gyűjteményét az egyetemre bízta megőrzésre és nyilvános hozzáférésre. Az interjúk az elsők között készültek a népirtás túlélőivel. Richard Hovannisian ösztöndíja, mentorálása, publikációi és közösségépítése számtalan ember életét és pályáját érintette meg, köztük az Örmény Tanulmányok Intézetének minden tagját. Őszinte részvétünk családjának, társainak, barátainak, diákjainak és az örmény tanulmányok közösségének világszerte ezért a hatalmas veszteségért.
Fia Raffi Hovhannisian 1992-ben Magyarországon járt mint a független Örményország első külügyminisztere. A magyarországi örmény közösség fogadta és kísérte mindenhova magyarországi tartózkodása alatt.
Örményország első külügyminisztere és Alapítója az Örmény Nemzeti és Nemzetközi Tanulmányok Központjának, az ország első független kutatóközpontjának.
Raffi Hovannisian, az örmény népirtás túlélőinek leszármazottja.
A Berkeley-i Kaliforniai Egyetem Politikatudományi Tanszékén szerzett diplomát. Az egyetem örmény történelem tanszékére járt. 1982-ben, az egyetem Jogi és Diplomáciai Karán szerzett diplomát nemzetközi jogból és diplomáciából.
1988 októberében Raffi Hovannisian cikket írt a Los Angeles Timesnak a karabahi mozgalom támogatásáról.
1988 decemberében Szovjet Örményországban tartózkodott, amikor földrengés rázta meg az ország északnyugati részeit. 1990 februárjában egy egyszobás lakásban telepedett le Jerevánban. Raffi Hovhannessian az amerikai Örménygyűlés jereváni irodaigazgatója volt .
1990-ben családjával Örményországba költözött, és Levon Ter-Petrosyan akkori elnök kinevezte a függetlenné vált Örményország első külügyminiszterévé.
1992. március 2-án Örményország külügyminisztereként Raffi Hovannisian felhúzta az örmény trikolórt az ENSZ New York-i székházában.
A cikket Lala Hayrapetyan írta és Tatevik Muradyan (2022-1-HU01-ESC51-VTJ-000080624)
Continue Reading

Hírek

Örményország elnökének magyarországi látogatása

Published

on

Örményország elnökének magyarországi látogatása pozitív megerősítése az újrainduló államközi kapcsolatoknak. Vahagn Khachaturyan három napos tartózkodása alatt számos találkozóra kerülhetett sor, melyeken jelentős, a magyarországi örmény közösséget is bizakodással eltöltő megállapodások születtek, s ezek eredményeként csaknem 1000 karabahi gyermek magyarországi nyaralására nyílik lehetőség, 200 örmény diák kezdheti meg tanulmányait magyarországi egyetemeken; Magyar Történelem és Kultúra Központ kezdi működését az Örmény Állami Pedagógiai Egyetemen és új szintre léphetnek a két ország közötti gazdasági kapcsolatok, mellyel párhuzamosan remélhetőleg hamarosan elindulhat a turista forgalmat és kapcsolattartást élénkítő, mindenki által nagyon várt, Budapest-Örményország közötti közvetlen légi utasforgalom. Örményország részéről bizakodó várakozással tekintenek Magyarország soros uniós elnökségére, melynek köszönhetően komoly figyelem összpontosulhat az Azerbajdzsán által elfoglalt Hegyi Karabah örmény keresztény épített örökségének megvédésére és megőrzésére.

 

Cikket írta: Grigor Muradyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Fotókat készítette: Syuzanna Hakobyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Continue Reading

Hírek

Örmény Szobrász Kör

Published

on

Az Örmény Kultúráért Alapítvány 2024. január 20-tól ingyenes szobrász foglalkozásokat szervez, amelyre minden 11 életévét betöltött, képzőművészetek iránt érdeklődőt szeretettel várunk. A foglalkozások alkalmával a résztvevők elsajátíthatják az agyag megmunkálásának folyamatait, technikáit, közben megismerkedhetnek a szobrászat történetével, valamint az örmény szobrászok munkásságával is. Az elérhetőségek: WhatsApp +37498850433, +36702049191. Cím: Bp. V. Semmelweis utca 17.

Cikket írta: Grigor Muradyan

Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Fotókat készítette: Syuzanna Hakobyan

Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Continue Reading

Hírek

Átadták a Nemzetiségekért Díjakat

Published

on

Az elismeréssel a magyarországi nemzetiségek érdekében a nemzetiségi közéletben, az oktatásban, a kultúrában, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban, illetve a gazdasági önszerveződés területén példaértékű tevékenységet végző embereket és szervezeteket jutalmazzák.

A díjátadóra a Bolgár Művelődési Házban tartott ünnepségen 2023. december 14-én került sor. Idén a Nemzetiségekért Díjat 11 személynek és három szervezetnek ítélték oda. Az örmény nemzetiség részéről elismerést vehetett át Nazarjan Hamlet, aki évtizedek óta szinte felsorolhatatlanul sokrétű tevékenysége során végezte értékteremtő és fáradhatatlan közösségi munkáját. A díjakat Orbán Viktor miniszterelnök nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Soltész Miklóssal, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárával közösen adta át.

 

Cikket írta: Grigor Muradyan 

Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Fotókat készítette: Syuzanna Hakobyan

Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Continue Reading

Trending