Connect with us

Hírek

Örményország Charles Aznavour születésének 100. évfordulójára készül

Published

on

Örményország Charles Aznavour születésének 100. évfordulójára készül. 99 éve 1924 május 22-én született Charles Aznavour. Valódi neve Vaghinak Mikaeli Aznavourian. Híres francia-örmény énekes, sanzonista, dalszerző, költő, író, filmszínész és közéleti személyiség.
Charles Aznavour 1924. május 22-én született Párizs Saint-Germain-des-Pres kerületében, Misha és Knar Aznavourian a genocídium elől menekülő örmény családban.
Aznavour apja, Mikael 1897. május 26-án született Akhaltskhaiban[Grúzia], de gyökerei Erzerumból származnak.Édesanyja, Knar Baghdasaryan 1902. november 10-én született Izmirben, örmény kereskedők családjában. Azon túlélők között, akik tanúi voltak az örmény népirtásnak. Charles Aznavour apja fiatalkorában Tbilisziben élt, ahová családja munka miatt költözött. Charles nagyapja Tbiliszi főkormányzójának személyes szakácsa volt.
A szülők művészek voltak. Édesanyja színésznő, apja operaénekes. Konstantinápolyban találkoznak, ahol Mikhael fellépet, Knar pedig kulturális cikkeket írt egy örmény újságba.
1922-ben Görögországba emigráltak, ahol 1923. január 13-án Thesszalonikiben megszületett lányuk, Aida. Később a család Franciaországba költözött, ahol Charles Aznavour született.
Mikhael, aki egykori bariton volt, egy kis éttermet nyitott „Kaukázus” néven, ahol a közép- és kelet-európai bevándorlóknak énekelt. Színésznő feleségével együtt nevelték fel két gyermeküket a zene a művészek és a színház légkörében. Az 1929-es gazdasági válság miatt éttermüket bezárták. A Cardinal Lemoine Streetre költöztek, ahol apjuk kávézót nyitott a Ronyon Művészeti Iskola előtt. 1933-ban a szülők úgy döntöttek, hogy fiukat ebbe az iskolába küldik, mert arról álmodozott, hogy színész lesz. Az Aznavour művésznevet választja magának, és kezdetben táncosként lép fel a Petit-Mond nevű kis varieté színpadán, majd gyermekszerepeket játszik a párizsi Odeon, Madeleine, és Marin színházakban. A második világháború idején zsidókat és örményeket rejtettek el párizsi lakásukban, köztük Misak Manushyan költőt, a francia ellenállási mozgalom résztvevőjét és feleségét, Meline-t. 1941-ben Aznavour megismerkedett Pierre Roche zeneszerzővel, zongoraművésszel, aki a „Music-Hall” igazgatója, és barátságuk elkezdődött, ami után Charles végül úgy döntött, hogy Pierre-rel együtt létrehozzák a „Roche és Aznavour” duettet. 1944-ben megírta első dalát „I’ve been drinking”, amely elnyerte az „Év lemeze” díjat.
A híres francia énekesnővel, Edith Piaffal és Charles Trenetel való találkozás fordulópontot jelent Aznavour számára. Edith Piaf meghívta a duót New Yorkba. A Roche és Aznavour páros Quebecben, majd Montrealban próbál sikereket elérni. Annak ellenére, hogy Charlest és Pierret jól ismertek Kanadában, Aznavour visszamegy Franciaországba és Edith Piaf tanácsára elkezdte szólókarrierjét.
Gilbert Becóval kezd fellépni. 1955-ben lépett fel először a párizsi Olympia csarnokban. „Franciaország megnemesedett” – írja a francia sajtó.
„Meghódítod a világot, mert meghatod az embereket”. mondta- Charles de Gaulle.
1960-ban, 36 évesen megírta a „Je m’voyais déjà” című dalt, amely az egyik leghíresebb szerzeménye. Ezt további művek követték: Tu t’laisses aller, Les comédiens, La Mamma, Et pourtant, For Me Formidable, La Bohème. Aznavour 1963-ban, a New York-i Carnegie Hallban adott koncert után szerzett világhírnevet. 1974-ben Aznavour nagy sikereket ért el az Egyesült Királyságban, amikor a She című dala négy hétig vezette a listákat. Több mint ezer dal szerzője. 1977-ben, Elnyerte Örményország és Franciaország legmagasabb állami kitüntetését, a „Cesar of Honor” címet. Aznavour büszke volt örmény származására, és mindig támogatta Örményországot. Közvetlenül az 1988-as Szpitaki pusztító földrengés után megalapította az „Aznavour to Armenia” jótékonysági alapot. 2017-ben Charles Aznavour és fia, Nicolas létrehozta az „Aznavour” Alapítványt, melynek célja oktatási, szociális és kulturális programok tervezésének megvalósítása. Az „Aznavour” alapítvány első projektje az „Aznavour” központ létrehozása Jerevánban. 2009. május 4-én Örményország elnökének rendeletével Örményország állandó képviselőjévé nevezték ki az ENSZ genfi irodájában és más nemzetközi szervezeteknél. 2009. májusában az Örmény Köztársaság elnökének rendeletével az Örmény Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövetévé nevezték ki a Svájci Államszövetséghez.
2017. augusztus 24-én Charles Aznavour tiszteletére a hollywoodi Hírességek sétányán felavatták a csillagát. „Amikor megnyomom a rádióvevő gombját, és messziről hallgatom Aznavour dalait, azt mondom – Áprisz, testvér, te is nyertél, nagy és erős örmény vagy.”-írta William Saroyan. Charles Aznavour 2018. október 1-jén halt meg mouries-i otthonában. Október 5-én, Aznavourt állami temetéssel búcsúztatták a párizsi Les Invalides katonai komplexumban , ahol Emmanuel Macron elnök Franciaország egyik legfontosabb arcaként méltatta őt. Méltatta Aznavour szövegeit, amelyek szerinte „titkos törékenységünkre” apelláltak, és azt mondta, az énekes szavai „emberek milliói számára balzsam, gyógyír, vigasztalás… Oly sok évtizeden át édesebbé tette életünket.” A temetésen részt vevő méltóságok között volt Édouard Philippe francia miniszterelnök, François Hollande, valamint Armen Sarkisyan örmény elnök és Nikol Pashinyan miniszterelnök.
Október 6-án Aznavour temetési szertartását a párizsi Keresztelő Szent János-templomban tartották. Aznavour a 12. századi Montfort Lamorie kolostor területén található családi sírboltban van eltemetve.
A fotók 1993-ban Budapesten készültek amikor Aznavour meglátogatta az örmény közösséget. 

Cikket írta: Lala Hayrapetyan (2022-1-HU01-ESC51-VTJ-000080624)

Fotókat készítette: Tatevik Muradyan (2022-1-HU01-ESC51-VTJ-000080624)

Continue Reading

Hírek

„AZnavour – 100”

Published

on

Hat év óta először az játszotta az URARTU Örmény Színház az AZnavour-t. Új színekkel, szereplőkkel, zenékkel és egy vadonatúj gramofonnal bővült az ünnepi előadás, amelyet a sanzonkirály születésének 100. évfordulója alkalmából újítottunk fel. Köszönjük a Jelenlét Fesztivál szervezőinek a csodálatos lehetőséget, hogy minden évben méltó helyen, a Nemzeti Színház színpadán mutathatjuk be aktuális darabjainkat.

Frissítés: Örömteli hír, hogy a Jelenlét Nemzetiségi Színházi Fesztivál záróelőadását követően átadták a Gergely László Vándordíjat, melyet a Nemzetiségi Színházi Szövetség alapított. 2024-ben a díjat színházunk, a fennállásának 10. évfordulóját is ünneplő Urartu Örmény Színház kapta.

Cikket írta: Grigor Muradyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Fotókat készítette: Syuzanna Hakobyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Continue Reading

Hírek

Örmény Családi Piknik

Published

on

Idén gyereknapra esett az Örmény Családi Piknik, így minden eddiginél nagyobb ugrálóvárakat állítottunk, hogy még nagyobb tere legyen az ugra-bugrálásnak. Rekordszámú résztvevővel, finom falatokkal, arcfestéssel, élő jegesmedvével, mesefigurákkal, rengeteg játékkal, zenével, örmény tánccal az eddigi legsikeresebb családi piknikünket tartottuk vasárnap a Bókay-kertben. Vendégeink voltak a Karabahból elmenekült, Magyarországra került családok és gyermekeik is. Köszönjük a szervezést és a támogatást az Országgyűlés Örmény Nemzetiségi Szószólójának, a XVIII. kerületi Örmény Önkormányzatnak, az Örmény Kultúráért Alapítványnak, az Örmény Fiatalokért Egyesületnek, a Kispesti Örmény Önkormányzatnak, az édes finomságokat a Marlenkának, az arcfestést a Kőbányai Örmény Önkormányzatnak, a színpadot és zenés műsort az Urartu Örmény Színháznak, az Örmény Kulturális Központnak, az Erdélyi Örmény Kulturális Központnak és az Országos Örmény Önkormányzatnak. Külön köszönet a fáradhatatlan nyársforgatásért és vendéglátásért a program sikeres megvalósításához nyújtott segítségért.

Cikket írta: Grigor Muradyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Fotókat készítette: Syuzanna Hakobyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Continue Reading

Hírek

Más megvilágításba került az örmény genocídium

Published

on

Más megvilágításba került az örmény genocídium. Az áttörést az hozta meg, hogy kutathatóvá vált a vatikáni levéltár genocídiummal kapcsolatos dokumentumokat őrző részlege. Az itt fellelt bizonyítékok alapján nyilvánvalóvá vált, hogy az Ittihad, az ifjú törökök mozgalma már 1910 környékén terveket szőtt a népirtásra, melynek elsősorban vallási, etnikai és nacionalista alapja volt. A mozgalom követői az Oszmán birodalom gyengeségéért a sokszínű, soknemzetiségű és vallásilag is megosztott társadalmat okolta. Megoldásnak a keresztény örménység megsemmisítését tartotta, ám a megvalósításig egészen az első világháborúig várni kellett. Április 22-én megemlékezést tartottak az Örmény Genocídium 109. évfordulóján a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen az Armenológiai Tanszék, őexcellenciája, Ashot Smbatyan, Örményország magyarországi nagykövete, az Országos Örmény Önkormányzat és Akopjan Nikogosz, Országgyűlés Örmény Szószólójának szervezésében. Ez alkalomból hangzott el Dr. h.c. Michael Hesemann történész előadása a vatikáni levéltárban végzett kutatás eredményeiről. Az emlékező beszédeket Tehmine Schaeffer Operaénekes/ szoprán, Jacqueline Kopacinski, hegedű, Peter Ilyavsky, cselló Tobias Cambensy orgona előadása fűzte össze.

 

 

Cikket írta: Grigor Muradyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Fotókat készítette: Syuzanna Hakobyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

 

Continue Reading

Trending