Connect with us

Hírek

Elérkezett a nap, amit hosszú idő óta várt a magyarországi örmény közösség.

Published

on

Elérkezett a nap, amit hosszú idő óta várt a magyarországi örmény közösség. Újra van nagykövete Magyarországnak Örményországban. Ahogy azt a nagykövet asszony is kiemelte, az elmúlt évtizedben mindkét országban sokan és sokat dolgoztak azon, hogy a diplomáciai kapcsolat helyre állhasson. Ez a munka hozta meg végre a gyümölcsét. 2023 május 15-én, Siko Anna Magyarország örményországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete átadta megbízólevelét Vahagn Hacsaturjannak az Örmény Köztársaság elnökének. Vahagn Hacsaturjan köztársasági elnök gratulált Siko Anna nagykövet asszonynak, hogy a diplomáciai kapcsolatok hosszú szünetét követően örményországi magyar nagyköveti posztra nevezték ki. Nagyra értékeljük kinevezését. Örményország és Magyarország, mint évszázados baráti országok folytatják az együttműködést és mindent megteszünk annak érdekében, hogy kétoldalú kapcsolataink valóban fejlődjenek. Biztos vagyok benne, hogy személyesen is hozzá fog járulni kapcsolataink fejlesztéséhez – mondta az elnök.
Siko Anna nagykövet megköszönve a fogadtatást, megjegyezte: Elég régóta vártunk erre a pillanatra, és ma megvan az eredmény. Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik Magyarországon és Örményországban is azon dolgoztak, hogy mindez megvalósuljon. A megbeszélésen szó esett Örményország és Magyarország gazdasági együttműködésének kilátásairól és a meglévő lehetőségek teljes kiaknázásáról. Mindkét oldalon hangsúlyt kapott az együttműködés elősegítése és a közös projektek megvalósítása az oktatás, a turizmus és a kultúra területén. A beszélgetés során hangsúlyozták a nemzetközi szervezetekben, különösen az Európai Unió platformján való aktív együttműködés és a legjobb gyakorlatok cseréjének fontosságát a demokratikus intézmények létrehozása érdekében.

A cikket Lala Hayrapetyan írta és Tatevik Muradyan (2022-1-HU01-ESC51-VTJ-000080624)

Continue Reading

Hírek

„AZnavour – 100”

Published

on

Hat év óta először az játszotta az URARTU Örmény Színház az AZnavour-t. Új színekkel, szereplőkkel, zenékkel és egy vadonatúj gramofonnal bővült az ünnepi előadás, amelyet a sanzonkirály születésének 100. évfordulója alkalmából újítottunk fel. Köszönjük a Jelenlét Fesztivál szervezőinek a csodálatos lehetőséget, hogy minden évben méltó helyen, a Nemzeti Színház színpadán mutathatjuk be aktuális darabjainkat.

Frissítés: Örömteli hír, hogy a Jelenlét Nemzetiségi Színházi Fesztivál záróelőadását követően átadták a Gergely László Vándordíjat, melyet a Nemzetiségi Színházi Szövetség alapított. 2024-ben a díjat színházunk, a fennállásának 10. évfordulóját is ünneplő Urartu Örmény Színház kapta.

Cikket írta: Grigor Muradyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Fotókat készítette: Syuzanna Hakobyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Continue Reading

Hírek

Örmény Családi Piknik

Published

on

Idén gyereknapra esett az Örmény Családi Piknik, így minden eddiginél nagyobb ugrálóvárakat állítottunk, hogy még nagyobb tere legyen az ugra-bugrálásnak. Rekordszámú résztvevővel, finom falatokkal, arcfestéssel, élő jegesmedvével, mesefigurákkal, rengeteg játékkal, zenével, örmény tánccal az eddigi legsikeresebb családi piknikünket tartottuk vasárnap a Bókay-kertben. Vendégeink voltak a Karabahból elmenekült, Magyarországra került családok és gyermekeik is. Köszönjük a szervezést és a támogatást az Országgyűlés Örmény Nemzetiségi Szószólójának, a XVIII. kerületi Örmény Önkormányzatnak, az Örmény Kultúráért Alapítványnak, az Örmény Fiatalokért Egyesületnek, a Kispesti Örmény Önkormányzatnak, az édes finomságokat a Marlenkának, az arcfestést a Kőbányai Örmény Önkormányzatnak, a színpadot és zenés műsort az Urartu Örmény Színháznak, az Örmény Kulturális Központnak, az Erdélyi Örmény Kulturális Központnak és az Országos Örmény Önkormányzatnak. Külön köszönet a fáradhatatlan nyársforgatásért és vendéglátásért a program sikeres megvalósításához nyújtott segítségért.

Cikket írta: Grigor Muradyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Fotókat készítette: Syuzanna Hakobyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Continue Reading

Hírek

Más megvilágításba került az örmény genocídium

Published

on

Más megvilágításba került az örmény genocídium. Az áttörést az hozta meg, hogy kutathatóvá vált a vatikáni levéltár genocídiummal kapcsolatos dokumentumokat őrző részlege. Az itt fellelt bizonyítékok alapján nyilvánvalóvá vált, hogy az Ittihad, az ifjú törökök mozgalma már 1910 környékén terveket szőtt a népirtásra, melynek elsősorban vallási, etnikai és nacionalista alapja volt. A mozgalom követői az Oszmán birodalom gyengeségéért a sokszínű, soknemzetiségű és vallásilag is megosztott társadalmat okolta. Megoldásnak a keresztény örménység megsemmisítését tartotta, ám a megvalósításig egészen az első világháborúig várni kellett. Április 22-én megemlékezést tartottak az Örmény Genocídium 109. évfordulóján a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen az Armenológiai Tanszék, őexcellenciája, Ashot Smbatyan, Örményország magyarországi nagykövete, az Országos Örmény Önkormányzat és Akopjan Nikogosz, Országgyűlés Örmény Szószólójának szervezésében. Ez alkalomból hangzott el Dr. h.c. Michael Hesemann történész előadása a vatikáni levéltárban végzett kutatás eredményeiről. Az emlékező beszédeket Tehmine Schaeffer Operaénekes/ szoprán, Jacqueline Kopacinski, hegedű, Peter Ilyavsky, cselló Tobias Cambensy orgona előadása fűzte össze.

 

 

Cikket írta: Grigor Muradyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Fotókat készítette: Syuzanna Hakobyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

 

Continue Reading

Trending