Connect with us

Hírek

Tegnap Mohácson, egy fantasztikus hangulatú találkozásra került sor a Kanizsai Dorottya Múzeumban.

Published

on

Tegnap Mohácson, egy fantasztikus hangulatú találkozásra került sor a Kanizsai Dorottya Múzeumban.

Örmény nap keretében Dr. Hasanovic-Kolutácz Andrea, igazgató köszöntő beszédével Akopjan Nikogosz, örmény nemzetiségi szószóló és az Országos Örmény Önkormányzat képviselőinek jelenlétében itt nyílt meg örmény viseleteket bemutató ruhatörténeti vándorkiállításunk és Ermone Zabel Martaian üvegfestményeit felvonultató tárlatunk. E napra esett az első örmény köztársaság 1918-as kikiáltása is. A programra sokan voltak kiváncsiak és természetesen nemcsak a gyönyörű ruhákban és festményekben gyönyörködhetett a közönség, hiszen fellépett a NUR együttes és egy pazar, örmény terülj-terülj asztalkámról örmény finomságokból is kóstolhattak a megjelentek. Öröm volt megtapasztalni, hogy a közönség soraiban számos örmény származású mohácsi is megjelent, kikkel a találkozás különösen nagy élményt jelentett. Volt alkalmunk őszinte beszélgetésre, nevetésre, új barátságok kötésére. Jövünk még! Köszönet a Kanizsai Doirottya Múzeumnak, Mohács városának és mindazoknak, akik részt vettek az Örmény Nap lebonyolításán. Képeinken a megnyitó pillanatai.
Показать перевод
Szűcs Kata и ещё 13

Fotókat készítette:Syuzanna Vardumyan

Cikket fordította: Arevik Hovhannisyan

Continue Reading

Hírek

Örményország elnökének magyarországi látogatása

Published

on

Örményország elnökének magyarországi látogatása pozitív megerősítése az újrainduló államközi kapcsolatoknak. Vahagn Khachaturyan három napos tartózkodása alatt számos találkozóra kerülhetett sor, melyeken jelentős, a magyarországi örmény közösséget is bizakodással eltöltő megállapodások születtek, s ezek eredményeként csaknem 1000 karabahi gyermek magyarországi nyaralására nyílik lehetőség, 200 örmény diák kezdheti meg tanulmányait magyarországi egyetemeken; Magyar Történelem és Kultúra Központ kezdi működését az Örmény Állami Pedagógiai Egyetemen és új szintre léphetnek a két ország közötti gazdasági kapcsolatok, mellyel párhuzamosan remélhetőleg hamarosan elindulhat a turista forgalmat és kapcsolattartást élénkítő, mindenki által nagyon várt, Budapest-Örményország közötti közvetlen légi utasforgalom. Örményország részéről bizakodó várakozással tekintenek Magyarország soros uniós elnökségére, melynek köszönhetően komoly figyelem összpontosulhat az Azerbajdzsán által elfoglalt Hegyi Karabah örmény keresztény épített örökségének megvédésére és megőrzésére.

 

Cikket írta: Grigor Muradyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Fotókat készítette: Syuzanna Hakobyan Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Continue Reading

Hírek

Örmény Szobrász Kör

Published

on

Az Örmény Kultúráért Alapítvány 2024. január 20-tól ingyenes szobrász foglalkozásokat szervez, amelyre minden 11 életévét betöltött, képzőművészetek iránt érdeklődőt szeretettel várunk. A foglalkozások alkalmával a résztvevők elsajátíthatják az agyag megmunkálásának folyamatait, technikáit, közben megismerkedhetnek a szobrászat történetével, valamint az örmény szobrászok munkásságával is. Az elérhetőségek: WhatsApp +37498850433, +36702049191. Cím: Bp. V. Semmelweis utca 17.

Cikket írta: Grigor Muradyan

Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Fotókat készítette: Syuzanna Hakobyan

Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Continue Reading

Hírek

Átadták a Nemzetiségekért Díjakat

Published

on

Az elismeréssel a magyarországi nemzetiségek érdekében a nemzetiségi közéletben, az oktatásban, a kultúrában, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban, illetve a gazdasági önszerveződés területén példaértékű tevékenységet végző embereket és szervezeteket jutalmazzák.

A díjátadóra a Bolgár Művelődési Házban tartott ünnepségen 2023. december 14-én került sor. Idén a Nemzetiségekért Díjat 11 személynek és három szervezetnek ítélték oda. Az örmény nemzetiség részéről elismerést vehetett át Nazarjan Hamlet, aki évtizedek óta szinte felsorolhatatlanul sokrétű tevékenysége során végezte értékteremtő és fáradhatatlan közösségi munkáját. A díjakat Orbán Viktor miniszterelnök nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Soltész Miklóssal, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárával közösen adta át.

 

Cikket írta: Grigor Muradyan 

Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Fotókat készítette: Syuzanna Hakobyan

Project code: 2023-1-HU01-ESC51-VTJ-000146422

Continue Reading

Trending